Det serveras kålpudding till lunch i Johanneskyrkan och doften fyller kyrkorummet. Många har känt sig kallade och kön växer stadigt framför volontärerna som fördelar maten på tallrikarna. Priset för en rejäl portion husmanskost är 25 kronor. Men det är mest en symbolisk summa för Göteborgs Stadsmission som står bakom verksamheten.

– Vi nekar ingen som saknar pengar. Då kan personen komma till oss med en förfrågan om att få äta utan kostnad, berättar Camilla Jonsson, som är ansvarig för kaféet i Johanneskyrkan.

Varje dag, 365 dagar om året, serveras omkring 120 tallrikar av dagens rätt. Maten är proteinrik husmanskost och det finns alltid ett vegetariskt alternativ. Majoriteten av gästerna som dyker upp i kyrkan kan vanligtvis betala för sin lunch. Men situationen har förändrats drastiskt under det senaste året

– Antalet förfrågningar om gratisportioner har fördubblats. Nu är det snudd på hälften av gästerna som inte kan betala, säger Camilla Jonsson.

Saknar mat för dagen

I takt med den ökade inflationen och de höga matpriserna har nöden vuxit bland de fattigaste i Göteborg. Många saknar tillräckligt med mat för dagen.

Camilla Jonsson berättar att kyrkan ofta bidrar med ett tillskott till gäster som de vet har det extra kämpigt.

– Vi kan skicka med en kasse mat när de går härifrån. Det kan vara mjölk, filmjölk, pasta och kött som skänkts till oss av livsmedelsbutiker, säger hon.

Stadsmissionen har också en matcentral som tar emot mat, som annars skulle kastas bort, från livsmedelsbranschen. Den fördelas sedan till olika organisationer och privatpersoner. Varje vecka delas det ut 60–70 kassar med mat till behövande i Göteborg.

– Den absolut vanligaste frågan vi får i kyrkan, är om det finns mat att ta med sig hem, säger Camilla Jonsson.

Nu står julen för dörren och Göteborgs Stadsmission drar i gång sitt stora firande. Då serveras julbord i S:t Johanneskyrkan under hela julhelgen och 150 volontärer har kallats in. Julmaten, som är kostnadsfri för gästerna, har skänkts från olika företag i livsmedelsbranschen.

Stadsmissionen räknar med 500 gäster varje dag under julhelgen.

­– Det bästa man kan göra om man vill bidra är att bli månadsgivare hos oss. Då vet vi hur mycket pengar som finns och har en ekonomisk trygghet över hela året, säger Camilla.