Valnämndens ordförande Karl-Erik Lindholm (KD) överser arbetet på stora scenen på kulturhuset i Kungsängen. Foto: Niklas Loman

"Man kan ta på demokratin"

Arbetet med att närma sig ett slutgiltigt valresultat i Upplands-Bro fortsatte under onsdagen den 14 september. Valnämndens ordförande Karl-Erik Lindholm beskriver arbetet som pågick som det mest "demokratiskt värdefulla och viktiga vi kan göra".

  • Publicerad 18:40, 14 sep 2022

Efter att vallokalerna hade stängt klockan 20.00 på valdagen så räknade röstmottagarna alla röster en första gång.

Därefter var det dags för de så kallade onsdagsrösterna att räknas. Detta genomfördes på stora scenen inne på Kulturhuset i Kungsängen.

Kjos är glad att Alliansen får fortsatt förtroende

På den stora läktaren framför scengolvet satt ett tiotal personer och följde arbetet vid långbordet nere på golvet. Publiken bestod främst av valnämndens ersättare redo att byta av en politisk kollega som behövde ta en kopp kaffe.

Valnämndens ersättare på läktaren var redo att byta av sina politiska kollegor vid långbordet. Foto: Niklas Loman

Tjänstepersoner och politiker

Vid långbordet satt kommunens tjänstepersoner på ena sidan bordet och på den andra, politiker från valnämnden.

– Här tar vi dels hand om alla underkända förtidsröster från vallokalerna. Vi granskar även alla förtidsröster som kommit in sent, säger Karl-Erik Lindholm (KD), valnämndens ordförande.

S sträcker ut en hand: "Vi är öppna för samarbete"

Brevröster från utlandet

Lindholm berättar vidare att under onsdagens arbete står på agendan att även granska de brevröster som kommit in från utlandet.

– Brevröster gör utlandssvenskar i ordning själva. De får ett kit hemskickat till sig från valmyndigheten. Sedan ska man göra i ordning detta och skicka det med ett vanligt gult brev som hamnar hos oss.

Karl-Erik är redo att svara på allehanda oklarheter och frågor som kan dyka upp då valsedlar granskas. Foto: Niklas Loman

Fullt fokus

Samtalsvolymen är nedskruvad och stämningen koncentrerad. Röstlängder ligger redo att lusläsas och eventuella oklarheter dryftas.

Röster som av någon anledning underkänts under valnattens preliminära rösträkning skärskådas igen. Vid minsta oklarhet diskuterar rösträknarna med varandra och även med Karl-Erik Lindholm som vandrar sakta runt bordet.

Moderaterna håller ställningarna i Upplands-Bro

920 röster skärskådas

Innan arbetet med onsdagens rösträknande är över så ska totalt 920 röster gås igenom. Det rör sig om de röster som underkändes på valnatten, brevröster, utlandsröster och sena förtidsröster.

– Nytt för i år är att hela valnämnden sammanträder, och detta mötet pågår just precis nu, det här är mötet, säger Karl-Erik Lindholm och pekar mot långbordet där räknandet pågår för fullt.

Ingenting lämnades åt slumpen då rösträkningen fortsatte efter valnattens första genomräkning. Foto: Niklas Loman

Under onsdagen den 14 september kommer Upplands-Bro kommun att ha ett färdigt preliminärt valresultat.

När rösträkningen är klar i Upplands-Bro återstår för valnämndens ordförande att sätta sig i sin bil och köra alla röster till länsstyrelsens stora rösträkningscentral i Nacka Strand. Här kommer samtliga röster att räknas en gång till innan ett slutligt valresultat fastställs.

Här räknar man 4,5 miljoner röster - för hand

För vilken gång i ordningen gör du det här?

– Jag har gjort det här sedan 1982. Så det är 40 år. Jag har gjort det som tjänsteman i 35 år. Sen var jag ute i valdistrikt under förra valet och nu är jag valnämndens ordförande.

Karl-Erik Lindholm beskriver arbetet som pågår i lokalen som det demokratiskt mest "värdefulla och viktiga vi kan göra".

– Samtidigt är det här så konkret och så praktiskt, det blir sånt tydligt resultat av allting och vi har en arbetsgemenskap här som gör detta himla kul faktiskt.

Man kan ta i demokratin?

– Väldigt bra, precis, väldigt bra uttryckt.

Upplands-Bro varnar för lustgas

"Rapporter kommer in från alla kommundelar" Under fredagen den 30 september gick kommunen ut och varnade för användningen av lustgas bland Upplands-Bros yngre invånare.fredag 30/9 17:33