– Han var redan frihetsberövad i ett annat ärende så det blev inget gripande av honom, säger kammaråklagare Ewa Tvengström.

Hur det kom sig att mannen blev intressant i utredningen vill hon däremot inte uttala sig om.

Enligt polisen var det ren tur att mamman överlevde när handgranaten detonerade i familjens radhus i Rotebro, och brottet rubriceras som mordförsök.

https://www.mitti.se/nyheter/kvinna-skadad-vid-explosion-i-rotebro/repuit!aNjPtVX30xunpNZygEEVoQ/

Polisens bedömde tidigt att varken mamman eller någon annan i familjen varit den egentliga måltavlan, utan att granaten var avsedd för ett annat hus i området.

Den bedömningen stärktes av en skottlossning mot en annan lägenhet i närheten tre dagar senare.

En man, som polisen kopplar till gängkriminalitet, i 20-årsåldern greps redan i oktober och sitter sedan dess häktad på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mordförsök.

Åtalstiden satt till 18 mars

Nu har alltså en till man häktats, en Sollentunabo i 20-årsåldern, och här gäller misstankarna mordförsök, grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, och allmänfarlig ödeläggelse.

Mannen som häktades redan i oktober är även misstänkt för inblandning i ett annat sprängdåd, som skedde i en trappuppgång i Upplands Väsby natten före sprängningen i Rotebro.

Polisen har inte velat gå ut med vilka motiv som kan ligga bakom, men har berättat att de två sprängdåden tros hänga ihop.

De båda häktade männen förnekar brott. Åtalstiden är satt till den 18 mars.

– Vi får se om det blir åtal då. Det beror på om försvararna, som fick förundersökningsmaterialet i onsdags, känner att de vill ha mer tid på sig eller inte, säger Ewa Tvengström.