Morddomen överklagades till Svea hovrätt där den 33-årige skytten nu har friats. Foto: Mostphotos

Man frias från mord efter bilbrand i Viksjö

I samband med en bilbrand i Viksjö upptäcktes en död man med flera kulor i kroppen. Nu har hovrätten friat en man från mord kopplat till händelsen.

  • Publicerad 11:36, 18 feb 2021

I maj i fjol hittades en död man i en bil i Viksjö. Bilen hade brunnit, men utredningen visade att mannen hade avlidit till följd av skottskador.

Två män, 28 och 33 år, åtalades. I tingsrätten dömdes den äldre av dem till 18 års fängelse för mord. Den yngre dömdes till villkorlig dom för grovt skyddande av brottsling.

Båda männen har sagt att de förnekar brott och nu står det alltså klart att 33-åringen frias från morddomen i Svea hovrätt.

Brist på bevis

Till skillnad från tingsrätten anser hovrätten att åklagaren inte har motbevisat att mannen sköt offret till döds i nödvärn. Enligt domstolen visar inte utredningen på något tydligt motiv för att skjuta offret och inte heller att det var ett planerat mord.

– Även om mannen sköt offret till döds var det våld som han använde inte uppenbart oförsvarligt eftersom han själv var utsatt för ett livsfarligt hot i ett trängt läge i bilen, säger hovrättsrådet Sven Jönson i ett pressmeddelande.

Det var inte någon enig hovrätt som friade skytten: en nämndeman ville döma mannen för mord.