Friad. Mannen greps för våldtäkt i samband med en kräftskiva. Foto: Mostphotos

Man friad från våldtäkt på sovande kvinna

I samband med en fest i greps en av gästerna för våldtäkt på en kvinna som somnat. Nu har mannen, som nekar till brott, friats av tingsrätten. Avgörande blev bristen på spår.

  • Publicerad 12:50, 26 okt 2021

På en kräftskiva i Åkersberga blev en av de kvinnliga gästerna berusad och la sig på en soffa och somnade.

Hon vaknade av att hon upplevde att en man i samma rum förgrep sig på henne.

Händelsen inträffade i augusti förra året.

Frias helt

Nu har mannen, som åtalats för våldtäkt, friats av Attunda tingsrätt. Hans yngre kamrat som anklagats för att ha försökt hjälpa honom att komma undan polisen friades samtidigt från åtalspunkten skyddande av brottsling.

Man åtalad för våldtäkt – kompis försökte hjälpa

Kvinnan har berättat att hon inte märkte när mannen och kamraten kom in i rummet. Sedan larmades polis. Mannen flydde från huset och greps av polisen först cirka 50 minuter senare.

I domen skriver tingsrätten att kvinnans berättelse om vad som hänt på det stora hela är trovärdig, men mot det står mannens nekande.

Inga spår

Avgörande blev den tekniska bevisningen. Enligt den saknades biologiska spår både på kvinnan och mannen som kunde styrka att våldtäkten inträffat.

Att mannen skulle hunnit tvätta sig bedömer tingsrätten som osannolikt.

Mannens kamrat som var kvar på festen men hade SMS-kontakt med honom när han höll sig undan polisen friades även han från åtalet skyddande av brottsling eftersom tingsrätten inte anser det bevisat att våldtäkten ägt rum.

”Ett grundläggande krav för bestämmelsens tillämpning är att ett brott har förövats” skriver tingsrätten. ”Åtalet mot (kamraten) ska därför ogillas redan på den grunden".

Senast 20 oktober kan domen överklagas.