Under fredagen meddelar Attunda tingsrätt att en man döms, mot sitt nekande, till 16 års fängelse för mordet på en 22-årig man på Söderhöjden förra året.

Tre andra män döms för grovt vapenbrott och grovt olaga hot, till fängelse i två år och tio månader. Även de nekar.

– Jag har än så länge bara hunnit skumma igenom domen, men den är välskriven och att en av personerna döms för mordet är bra. Men det har varit en svår bevisföring och jag kan ana att det kommer att bli ett ärende för hovrätten också, säger åklagaren Johan Udén.

Flera larmsamtal

Det var vid klockan 17.42 som det första larmet kom om att en man blivit skjuten. Enligt personen som ringde hade en person lämnat platsen på en elsparkcykel.

En polispatrull blev de första på platsen och de påbörjade livräddning på den skottskadade mannen. Han fördes till sjukhus med ambulanshelikopter men hans liv gick inte att rädda.

En spårhund skickades ut och några hundra meter bort hittade den två handskar och en pistol under en sten. På pistolen, som var en ombyggd tårgaspistol, hittades dna av de fyra nu dömda männen. Även offrets dna återfanns på pistolen.

I polisens förundersökning framgår det att övervakningskameror i närheten fångat både offret och gärningsmännen på film strax innan mordet.

Flera personer greps och häktades månaden efter mordet. En av dem släpptes senare när misstankarna mot honom lades ner.

Flyr till Spanien

En av de misstänkta flydde till Spanien, men greps och häktades i juli.

Den 15 februari väckte åklagaren åtal mot fyra män, alla i tjugoårsåldern och bosatta i Järfälla.

Johan Udén har tidigare berättat att dna-träffarna i början på utredningen var viktiga pusselbitar i bevisningen mot männen.

Du yrkade på att fyra personer skulle dömas för mordet, ser du det som ett nederlag att bara en döms?

– Jag ser det aldrig som ett nederlag. Jag gör mitt jobb och sen är det upp till domstolen att göra sitt jobb och värdera den bevisning jag lagt fram.