Strax före midnatt, fredagen den 2 december 2022 klev en maskerad man in på en restaurang i Visättra, riktade ett vapen mot en restauranggäst och sköt flera skott. Denne och flera andra sprang ut från lokalen.

De träffades inte av skotten. Det gjorde däremot två andra restauranggäster. Den ene träffades av två skott och fick sårskador på låret och vaden, den andre fick sårskador och en fraktur i vadbenet.

Under tiden som skottlossningen pågick ska en eller flera gärningspersoner ha väntat utanför i en stulen flyktbil. Efter skjutningen lämnade de misstänkta brottsplatsen i flyktbilen som sattes i brand några dagar senare.

Överklagade domen

I somras åtalades två män i 20-årsåldern för inblandning i skjutningen. Enligt åtalet var de egentliga måltavlorna två personer som lämnade restaurangen strax innan skjutningen. Männen var misstänkta för försök till mord, grovt vapenbrott och framkallande av fara för annan.

De friades av Södertörns tingsrätt – men domen överklagades av åklagaren för en av männen.

Förra torsdagen föll domen i Svea hovrätt: Mannen döms till 17 års fängelse för fem fall av försök till mord.

Hovrättens bedömning är att mannen kan knytas till bilen som använts till och från brottsplatsen. Han ska också ha bett om att få låna ett vapen kvällen då skjutningen skedde.

– Hovrätten gör delvis en annan värdering av vissa enskilda bevis än tingsrätten. Men det är framför allt den samlade styrkan av all presenterad bevisning som vi menar gör att det är visat att mannen har deltagit i skjutningen, säger Sven Jönson, rättens ordförande, i ett pressmeddelande.

Hovrätten medger att det av utredningen inte går att slå fast om mannen varit chaufför eller skytt eller om han haft någon annan roll vid händelsen. Hovrätten menar dock att utredningen visar tydligt att det varit en gemensamt planerad gärning och att personerna i bilen varit helt införstådda i att den som gick in i restaurangen gjorde det för att skjuta ihjäl de tilltänkta måltavlorna.

Mannen döms också att betala skadestånd till personerna som befann sig på restaurangen under skjutningen.