Händelse ska ha skett i juli i år i en bostad i Haninge. Mannen, som är i 35-årsåldern, ska ha kastat en vas mot sin fru samt dödshotat henne i parets bostad. Mannen ska även ha följt efter kvinnan och deras gemensamma barn med en kniv.

Barnfridsbrott

Sedan den 1 juli 2021 är det straffbart att utsätta ett barn för att bevittna brott i en nära relation. Ett barn som blivit utsatt för barnfridsbrott har även rätt till skadestånd för kränkning och psykisk personskada, om barnet fått någon sådan.

Denna dom är den första då en person i Haninge döms för barnfridsbrott sedan lagen började gälla.

– En tidig kontakt togs med socialtjänsten som såg till att skydda familjen, vilket ökar chanserna för att våga medverka i utredningen. Misstänkt greps i direkt anslutning till brottet vilket gjorde det möjligt att tidigt i utredningen hålla förhör med både mamman och barnet, säger Anna Flygare, tillförordnad gruppchef för brott mot barn i Haninge, i ett pressmeddelande.

Enligt domen har målsägande sedan händelsen mått dåligt psykiskt och varit rädd att något liknande ska ske igen. Även barnet ska ha uttryckt en rädsla för att mannen ska komma tillbaka och skada dem.

Nekar till brott

Mannen döms även för grovt olaga hot då han ska ha använt en kniv under hotet samt att händelsen skedde framför parternas gemensamma barn.

Mannen ska betala 10 000 kronor var till målsägande och barnet som enligt domen har utsatts för allvarlig kränkning. Mannen nekar till brott.