Ny lag. Lagen om barnfridsbrott trädde i kraft den första juli 2021. Foto: Leif Oldenburg

Man döms för barnfridsbrott i Haninge

En man från Haninge döms till nio månaders fängelse för barnfridsbrott och grovt olaga hot. Detta är första gången någon i Haninge döms för barnfridsbrott sedan det blev lag den 1 juli.

  • Publicerad 10:11, 13 sep 2021

Händelse ska ha skett i juli i år i en bostad i Haninge. Mannen, som är i 35-årsåldern, ska ha kastat en vas mot sin fru samt dödshotat henne i parets bostad. Mannen ska även ha följt efter kvinnan och deras gemensamma barn med en kniv.

Barnfridsbrott

Sedan den 1 juli 2021 är det straffbart att utsätta ett barn för att bevittna brott i en nära relation. Ett barn som blivit utsatt för barnfridsbrott har även rätt till skadestånd för kränkning och psykisk personskada, om barnet fått någon sådan.

Denna dom är den första då en person i Haninge döms för barnfridsbrott sedan lagen började gälla.

– En tidig kontakt togs med socialtjänsten som såg till att skydda familjen, vilket ökar chanserna för att våga medverka i utredningen. Misstänkt greps i direkt anslutning till brottet vilket gjorde det möjligt att tidigt i utredningen hålla förhör med både mamman och barnet, säger Anna Flygare, tillförordnad gruppchef för brott mot barn i Haninge, i ett pressmeddelande.

Enligt domen har målsägande sedan händelsen mått dåligt psykiskt och varit rädd att något liknande ska ske igen. Även barnet ska ha uttryckt en rädsla för att mannen ska komma tillbaka och skada dem.

Nekar till brott

Mannen döms även för grovt olaga hot då han ska ha använt en kniv under hotet samt att händelsen skedde framför parternas gemensamma barn.

Mannen ska betala 10 000 kronor var till målsägande och barnet som enligt domen har utsatts för allvarlig kränkning. Mannen nekar till brott.

Barnfridsbrott

Är ett nytt brott sedan 1 juli 2021.

Det blir straffbart att utsätta ett barn för att se eller höra vissa brottsliga gärningar, såsom vålds-, frids- och sexualbrott, i en nära relation.

Den person som står för exempelvis våldet i en nära relation riskerar att misstänkas även för barnfridsbrott om barnet på något sätt bevittnat våldet.

Man räknas som barn upp till 18 års ålder.

Straffet blir fängelse i upp till två år. Vid grovt brott fängelse i lägst nio månader och högst fyra år. Särskild straffskala för ringa brott.

Den särskilda rätt till brottsskadeersättning som funnits för barn som bevittnat brott ersätts med samma rätt till skadestånd som alla andra barn som utsätts för brott.

Källa: Polisen

Visa merVisa mindre