En 26-årig man från Bro dömdes av Attunda tingsrätt i början av maj i år. Mannen dömdes mot sitt nekande för grovt bidragsbrott. 26-åringen har enligt polisen starka band till det så kallade Foxtrotnätverket. 

Brottsligheten består av att den 26-årige mannen 2022 har ansökt om CSN-bidrag för att gå en grekisk pilotutbildning som han också antogs till – men aldrig påbörjade några studier vid.

Flygplanet på bilden är bara i illustrativt syfte och har ingenting att göra med innehållet i artikeln.

Flygplanet på bilden är bara i illustrativt syfte och har ingenting att göra med innehållet i artikeln.

Mostphotos

Utredningen har dock visat att han kom in på utbildningen genom att ha förfalskat ett medicinskt intyg från Transportstyrelsen.

Totalt har 26-åringen fått ut 52 154 kronor i studiemedel till sitt bankkonto. Det hela uppdagades genom att CSN gjorde en extra kontroll av den aktuella ansökan.

Tingsrätten trodde inte på mannen

Den nu dömde mannen har uppgett att en vän ska ha kommit med ett förslag där 26-åringen skulle signera med sitt bank-id. I domen står det att läs att mannen inte kollade mot vilken hemsida han signerade med bank-id.

"Han vill inte nämna vem vännen är och anledningen till det är hans egen säkerhet", står det att läsa i domen.

CSN. Genrebild.

CSN. Genrebild.

Mostphotos

Attunda tingsrätt anser att 26-åringens uppgifter är att betrakta som vaga. Dessa går inte att kontrollera och han har heller inte berättat vem den påstådda vännen är som skulle ha organiserat det påstådda upplägget.

Påföljden blir villkorlig dom och 100 dagsböter på totalt 5 000 kronor.

I polisens förundersökning framgår att CSN inte har något enskild anspråk i ärendet då man redan riktat ett återkrav mot den nu dömde mannen inom ramen för studiestödslagstiftningen.