Kontant. Den aktuella lägenheten finns i Hässelby strandsområdet. De som flyttade in bor inte kvar på adressen men berättar i polisförhör att de fått betala 10 500 kronor i månaden för lägenheten samt deposition. Betalningarna skedde kontant, enligt åtalet. Foto: Anders Björklund/Most Photos

Man åtalas för ockerhyra i Hässelby

Åklagaren hävdar att lägenheten i Hässelby strand hyrdes ut svart. Nu åtalas den tidigare Hässelbybon, misstänkt för att inte bara ha hyrt ut hyresrätten utan lov - utan också med rejält påslag.

  • Publicerad 17:28, 16 sep 2021

Enligt Hem och hyra som var först med att berätta om fallet är det första gången en person åtalas för olovlig andrahandsuthyrning med ockerpris. Den tidigare Hässelbybon och hyresgästen hos Stockholmshem ska enligt polisen ha hyrt ut trean i Hässelby strand för 10 500 kronor i månaden, medan den verkliga hyran låg på 6 527 kronor.

Enligt annonsen på sajten Blocket skulle lägenheten hyras ut för 11 000 kronor i månaden. Foto: Polisens förundersökning

Sms. Enligt kompisarna som flyttade in lyckades de få ned hyran till 10 500 kronor i månaden. I åklagarens bevisning finns flera sms. Foto: Polisens förundersökning

Skulle bli utkastade

Fallet kom till ytan efter att två kompisar som hyrde lägenheten under tre månader vände sig till både Stockholmshem och polisen. Enligt dem uppträdde mannen aggressivt och ville varken ge något kontrakt eller hjälp att åtgärda brister i lägenheten. I polisförhör berättar de hur mannen kunde dyka upp när som helst och hur de dessutom blev fråntagna flera nycklar.

Vidare berättar hyresgästerna hur mannen sa åt dem att flytta därifrån när de påtalade bristerna.

"Nästa morgon knackade han på dörren ganska våldsamt och när vi öppnade kom han in och sa till oss att månaden därpå skulle vi lämna lägenheten."

Grannen höll koll

När de kontaktade Stockholmshem fick de veta att mannen hyrde ut lägenheten utan lov.

Stockholmshem hade då redan bett en av grannarna att hålla uppsikt över lägenheten. Den hyresgästen berättar i polisförhör om stor omsättning på folk i bostaden, stök och hur hon dessförinnan sett Hässelbybon flytta därifrån.

– Jag tror det här rättsfallet bidrar till att sprida kunskapen om att det numera är olagligt att hyra ut en lägenhet i andra hand och ta oskälig hyra för det, säger åklagaren Joakim Hall till Mitt i.

Nekar till brott

I sin bevisning lutar åklagaren sig inte bara mot förhör med vittnen samt den åtalade mannen utan också mot skriftlig bevisning i form av bland annat en Blocket-annons och sms-konversationer.

Den åtalade mannen nekar dock till anklagelserna och hävdar att han aldrig flyttat från lägenheten utan bott tillsammans med de två kompisarna i trean. I förhör har han också sagt att de tre delade på hyran.

Straffskalen i den nya lagen spänner från böter till fängelse i upp till två år.

Vad riskerar den åtalade för straff?

– I teorin böter eller fängelse. Det finns i straffskalan. I praktiken handlar det nog om böter i detta fall med tanke på att uthyrningen enligt åtalsbeskrivningen i detta fall inte pågått mer än tre månader, säger Joakim Hall.

Vad domen blir återstår att se.

– Lagstiftningen är ny. Jag känner inte till några andra åtal eller domar, säger Joakim Hall.

Brott mot jordabalken

Solna tingsrätt ska ta upp fallet.

I skrivande stund finns ännu inga datum inlagda.

Åkklagaren rubricerar det misstänkta brottet som brott mot jordabalken.

Visa merVisa mindre