Åtal. Mannen åtalas för att ha mördat sin fru i en lägenhet i Fisksätra av hedersrelaterade skäl. Rättegången väntas starta i juni. Foto: Johan Kristensen

Man åtalas för hedersmord på sin fru

En kvinna sköts i huvudet i en lägenhet i Fisksätra i december. Nu åtalas hennes man för mord. Hedersmotiv låg bakom, enligt åklagaren. Mannen hävdar att det var en olyckshändelse.

  • Publicerad 09:30, 2 jun 2021

Den 3 december avled kvinnan i parets gemensamma lägenhet i Fisksätra efter att ha skjutits i huvudet. Mannen som är i 40-årsåldern åtalas nu misstänkt för mord.

– Jag menar att mannen har skjutit sin fru i huvudet med uppsåt och att det skett med hedersmotiv, säger åklagare Charlotte Löf.

”Hedersrelaterade skäl”

Hon går inte in exakt på vad som har föranlett händelsen men anser alltså att det är ett hedersrelaterat mord.

– Jag vill inte gå in djupare på motivet i nuläget men hedersmotivet grundar sig i relationen mellan målsäganden och den åtalade. Det fanns hedersrelaterade skäl för mannen att utföra gärningen. Det baseras på uppgifter som har kommit fram under förundersökningen – både muntliga och skriftliga, säger Charlotte Löf.

Nekar till mord

Mannen nekar till mord och hävdar att det var en olycka.

– Han medger att ett skott har avlossats men hans uppfattning är att det skedde av misstag, han avsåg inte att beröva henne livet. Han har också invänt mot att det skulle ha funnits något hedersmotiv, säger Charlotte Löf.

Han har inte misstänkts för liknande brott tidigare, enligt åklagaren.

– Det finns inga tidigare polisanmälningar om att mannen skulle ha utsatt sin fru för brott.

Barn utan föräldrar

Paret hade barn tillsammans men inget av barnen befann sig i lägenheten när mordet skedde.

– Efter händelsen har de bott hos släktingar till den tilltalade, säger Charlott Löf.