Dottern som är i 20-årsåldern var sist kvar av personalen och hade stängt kassan när hennes mamma kom in i butiken för att hämta henne.

De två kvinnorna tog med sig matvaror innan de lämnade butiken, utan att betala för dem eller lämna någon lapp i kassan.

Det hela fastnade på en övervakningsfilm och ett par dagar senare kallades dottern till ett möte på arbetsgivarens huvudkontor. Hon blev konfronterad och ville då betala varorna, men arbetsgivaren sa nej och avskedade henne.

Det gjordes också en polisanmälan och både dotteran och mamman åtalades för stöld i Attunda tingsrätt.

Skulle betala senare

Både mamman och dottern har erkänt att de tog varorna, men de har förnekat brott då de båda har uppgett att tanken var att dottern skulle betala vid sitt nästa arbetspass i butiken.

Nu har domen kommit och tingsrättens bedömning är att båda kvinnorna är skyldiga, dock inte till stöld som de åtalats för utan bara ringa stöld.

Orsaken är att ett butikstillgrepp enligt rättspraxis är ringa upp till 1 250 kronor, och i det här fallet handlade det om varor för endast 221 kronor.

Frågan om ett stöldbrott ska anses som ringa ska emellertid bedömas utifrån alla omständigheter vid brottet. Att dottern var anställd i butiken och alltså tillgrep varorna från sin arbetsgivare är en försvårande omständighet för hennes del, konstaterar tingsrätten, men inte så mycket att rubriceringen blev stöld i stället för ringa stöld.

80 och 50 dagsböter

Påföljden blev dagsböter, 80 för dottern och 50 för mamman.

För dottern påverkades antalet dagsböter i försvårande riktning av att hon ”genom tillgreppet har missbrukat det förtroende mot sin arbetsgivare som ligger i anställningsförhållandet”.

För mamman höjdes straffvärdet av att hon tidigare har fällts till ansvar för brott, bland annat ringa stöld.

De två kvinnorna ska även betala skadestånd till dotterns arbetsgivare, och även 800 kronor var till brottsofferfonden eftersom fängelse ingår i straffskalan för brottet de har dömts för.