Lugn. Emelie Ekbjörn Simpson tyckte inte att sprutan kändes speciellt mycket. "Inte värre än fästingsprutan", säger hon. Foto: Claudio Britos

Mälaröelever köade för första vaccindosen i skolan

Stora delar av Mälaröarnas högstadieelever har nu fått sin första dos med vaccin mot covid-19. Samhällsansvar och ökade möjligheter att umgås lyftes som några av argumenten för att ta sprutan.

  • Publicerad 13:28, 5 nov 2021

Sista dagarna i oktober var de första tillfällena som 12-15-åringar fick vaccin på Mälaröarnas skolor.

Fredagen den 29 oktober var kön lång till Tappströmsskolans idrottssal, där stod elever som fått båda vårdnadshavarnas tillstånd på papper. För niondeklassarna Emelie Ekbjörn Simpson, Thea Elfqvist och Maja Johansson var det ett givet val att vaccinera sig när det erbjöds.

– Det är jätteskönt att få det gjort, säger Emelie Ekbjörn Simpson.

Hon var lite orolig för biverkningar.

– Min mamma och brorsa fick det. Men jag har tänkt att det är bättre med biverkningar än att bli sjuk och att det är värt det.

Maja Johansson tog sprutan av flera skäl.

– Min morfar bor på ett ålderdomshem och jag har inte träffat honom när jag inte har varit vaccinerad. Det här är ett sätt att skydda sig själv och andra, säger hon.

Pålästa elever

Väl på plats inne i idrottssalen fick eleverna en och en sätta sig bakom skynken för att få sin spruta. En av de som var på plats för att vaccinera var sjuksköterskestudenten Arsalan Rahimi. Dagen var speciell även för honom.

– Det känns jättekul, jag har aldrig varit med när det är så unga som vaccineras.

Att det var just yngre personer som fick vaccinet ställde lite extra krav, menar han.

– Vi måste vara extra uppmärksamma. Men jag tycker att många som kommer hit har varit väldigt pålästa och insatta, säger han.

Thea Elfqvist var lite nervös innan, men det gick snabbt över.

– Skönt att ha fått den första dosen. Då vet man att man får en till, säger hon.

Vaccinerad. Thea Elfqvist fick sin första dos covid-vaccin i Tappströmsskolan. Arsalan Rahimi gav sprutan efter ett kort samtal. Foto: Claudio Britos

Det här är ett sätt att skydda sig själv och andra

Många vaccinerade

Skolans rektor Fredrik Jarny var med på plats en stund innan vaccineringen började.

– Det känns bra att vi som skola kan ta ett samhällsansvar. Det har varit bra samarbete mellan vård och skola, säger han.

Skolans roll fram till vaccineringen startade har varit att förmedla information och hjälpa till med lokaler.

– Vi har skapat förutsättningar att erbjuda det här på skoltid. Vi har inte pratat med eleverna om de ska vaccinera sig eller inte. Det finns olika åsikter och det respekterar vi, säger Fredrik Jarny.

På Tappströmsskolan går elever i årskurs sju, åtta och nio och en majoritet av eleverna har valt att vaccinera sig. Men alla tog inte sprutan i skolan.

– Det var fler än jag trott som har valt att ta vaccin på egen hand, säger han.

Besök. Tappströmsskolan fick besök förra veckan så att eleverna kunde vaccinera sig. Foto: Claudio Britos

Erbjudande. Fredrik Jarny är rektor på Tappströmsskolan. Han har varit noga med att vaccinering ska vara frivilligt och att var och en av eleverna har fått ta eget beslut. Foto: Claudio Britos

Vaccin i skolan

Region Stockholm har ansvaret för vaccininsatsen av ungdomar mellan 12 och 15 år. Vaccinationen sker på skolorna och för att få ta vaccinet krävs att båda vårdnadshavarna godkänt.

Till skolorna kommer vaccinatörer som ger sprutan. Det är de som har det medicinska ansvaret.

Vaccinet som ungdomarna får är Pfizer BioNTech. Det är enligt Folkhälsomyndigheten det vaccin som det forskats mest på för unga.

Källa: 1177.se

Visa merVisa mindre

Klara. Maja Johansson, Thea Elfqvist och Emelie Ekbjörn Simpson går i nian på Tappström. Förra veckan fick de alla en första vaccindos. Foto: Claudio Britos

Skolbygget i Sandudden kan försenas upp till två år

Nyheter Planprocess tas om efter domstolsbeslut Efter den upprivna detaljplanen för Sanduddens skola måste flera åtgärder göras. Sedan ska allt ut på samråd och granskning igen. "Självklart är det tråkigt att börja från början", säger Arnulf...fredag 26/11 15:36

Spretiga siffror för Ekerö i skolrankning

Nyheter Kommunen lägger lite vikt vid resultatet Bland landets bästa meritvärden för niorna i Ekerö kommun. Men betydligt sämre lärartäthet. I Lärarförbundets nya skolrankning sticker Ekerö ut i flera kategorier.fredag 26/11 8:24

Förskoleanställd häktad misstänkt för våldtäkt mot barn

Nyheter Vårdnadshavare har informerats En person misstänks för att ha utsatt barn för våldtäkt på en förskola i Ekerö kommun. Nyligen togs beslut om häktning av en person.onsdag 24/11 12:00