Romina Rahsepar är uppvuxen i Hisings Backa men har Teheran, Iran, som födelseort. Till Sverige kom hon som åttaåring med sin familj. Nu förenar hon sina kulturer under sitt artistnamn Malake efter att ha skrotat sitt tidigare alter ego Rommish.

Med sitt debutalbum "Apachi" (persisk slang för en eruptiv människa, som det står i pressreleasen) spottar hon fram rapp på både svenska och persiska till producenten – och pojkvännen – Esenars tuffa och melodiska produktion.

– Plattan är gjord sedan dag ett på musikhögskolan, Jag har gjort en massa låtar. Vi blev färdiga med den i somras, säger hon.

Flyttade till Piteå

Musikhögskolan är placerad i Piteå, 1200 kilometer norrut från Göteborg.

– När jag kom in och tackat ja till platsen hade jag ingen aning om var Norrbotten låg, ännu mindre var Piteå fanns. En kompis till mig skrev "Vet du ens var det ligger".

Men flyttade gjorde Romina Rahsepar för terminsstart 2018.

– Först var det fint. Sedan kom mörkret.

… och kylan?

– Ja, herregud. Kallt och snö, så olikt klimatet här i Göteborg, skrattar hon, som också fått uppleva norrsken.

I Piteå läste hon gehörsbaserat musikskapande där det krävdes mycket av henne och där disciplinen sattes i främsta rummet då hon ofta skulle agera sin egen lärare.

– Det var inte lätt. Framför allt inte om man kommer från gymnasiet.

Popmusik

Under perioden på Munkebäcks musikgymnasium i Göteborg hände mycket för tonåriga Romina Rahsepar.

– I skolan blev det mycket popmusik, Beatles och sånt. Jag är så tacksam för det, för det har gett mig en bra grund, säger hon.

– Det var också då som jag började med hiphop. Jag har i och för sig alltid lyssnat på det sedan jag var liten. Men jag har inte sett mig själv som en som rappar och sjunger.

Men ett möte med Göteborgsrapparen och -profilen Peshi gav starten på denna hennes karriär. Under hans ledning startades musikkollektivet GangSheBang och ur det kom AXA och Romella, där hon med den förstnämnda gruppen knep en förstaplats i Partillerocken 2017.

– Vi bildades för att tävla, säger hon om den lyckade konstellationen.

Solokarriär

Som Rommish tog solokarriären fart. Men när Romina Rahsepar nu har skiftat till Malake siktar hon högre.

– Namnet har funnits med länge. Malake visar var jag kommer ifrån och vart jag är på väg. Det betyder drottning och jag vill bli en queen, säger hon frankt om sin satsning.

Kaxiga texter på både svenska och persiska kräver attityd. Men samtidigt har Romina Rahsepar fått skaffa sig ett hårt skal när hon nu sticker ut hakan och provocerar inte helt olikt den legendariske iranska poeten Forough Farrokhzad (1935–1967).

– Jag har hennes bok i bokhyllan. Varje gång jag har tråkigt läser jag ur den. Hon är aktuell än idag och pratade om saker som man knappt vågar nämna i vår tid. Länge höll jag isär svenskan och persiskan, men det ar tagit för mycket energi. Svenskan och persiskan är ju jag. På sociala medier får jag både kärlek och hat. Främst är det unga killar som vill sprida hat. I början var jag inte så hårdhudad och blev ledsen. Men jag har fått lära mig och se till att musiken sprids. Det är viktigt nu då livescener är död.