Mest känd är Magnus Skogsberg Tear från Icas reklamfilm, där han sedan 18 år tillbaka spelar Sebastian – en optimist med silvergrått hår.

– Det är inte helt uttalat att han är en gaykaraktär. Men när barn visar sig vara fans för att de tycker att Sebastian är rolig så hoppas jag att det kan vara fördomsförsvagande, säger Magnus Skogsberg Tear.

– Jag hoppas på den nya generationen. Jag vill inte vara i samma gryta som trångsynta gubbar i min egen ålder.

Män i tv var hårda typer

När Magnus växte upp som ung homosexuell man på 80-talet var svensk media knappast någon spegelsal. Män i tv var hårda typer, och Magnus fick spela dem.

– Jag började skådespela i 25-årsåldern och det var buffliga snubbar som kunnat bli me too-anklagade när som helst.

– Själv har jag aldrig förstått det där med pojkar och flickor och kön särskilt bra.

"Det finns ett oväntat djup i musikalen. Jag kan undra om det är musikal eller hälsovård vi håller på med – för folk kan meddela oss att de känner sig glada en vecka efter att de sett showen", säger Magnus Skogsberg Tear.

"Det finns ett oväntat djup i musikalen. Jag kan undra om det är musikal eller hälsovård vi håller på med – för folk kan meddela oss att de känner sig glada en vecka efter att de sett showen", säger Magnus Skogsberg Tear.

Pekka Pääkkö

Sedan mångfalden har nått tv-rutan kan det se annorlunda ut. I september kommer föreställningen ”De’ e’ det här vi kallar kärlek” från Nöjesteatern i Malmö till Göta Lejon i Stockholm.

Bland huvudrollerna finns den excentriska och homosexuella programledaren och producenten Alexander, som Magnus har handplockats till.

– Det är skönt att vara gay och porträttera gay-människor, för man har ju kompetens. Jag har träffat en och annan homogaysare i livet.

Magnus har låtit sig inspireras av programledare med vassa tungor som han känt genom åren.

Han har plockat det bästa och det ruskigaste hos var och en – och fått fina recensioner trots att han dansat för första gången.

– Fy fan,säger jag bara. Omgiven av unga som lärt sig dans hela livet. Men de tog fint hand om farbror, och jag har läst att koreografi kan skapa nya synapser i hjärnan.

Det var inte allt för länge sedan som Magnus, då 48 år gammal, hittade till sången. I dag har han släppt sin egen musik.

Mångsysslare

– Jag tog sånglektioner för att må bättre och hittade av misstag till musiken. Jag började sent men oj så glad jag är för det.

Att våga satsa på skådespeleriet har inte varit självklart för Magnus, som saknat känslan av ett skyddsnät i sitt vuxna liv. Han var 21 år när hans pappa tog sitt liv, och vid 30-års ålder förlorade han även sin mamma.

– Jag tyckte att jag behövde ett yrke till för tryggheten. Så skaffade jag mig fem. Jag har sett till att ha många olika spår att falla tillbaka på.

Han har startat företaget Skogsberg&Smart som säljer handblåst glas – bland annat på Lidingö – och företaget Happytear som producerar koncept och film.

– I dag är jag tacksam för min spretighet. Särskilt under pandemin har jag varit glad att jag haft händerna i många syltburkar.

Blir det mer musikal?

— Gärna, om någon vill. Är det här en öppen Linkedin-annons? Att få använda den här sidan sent i livet är en otrolig ynnest.