Att det är ont om lokaler för föreningslivet är ingen hemlighet. Staden bygger nya lokaler, men det hjälper inte de som behöver lokaler nu.

Lösningen kan vara att fler skolor hyr ut sina lokaler utanför skoltid. Det menar Andréa Hedin (M), oppositionsråd i stadshuset.

– Vi har 35 skolor i staden där det finns idrottslokaler som inte används alls. Tre stycken ligger i Bromma, säger hon.

Skolorna är Höglandsskolan, Mariehällsskolan och Nockebyhovsskolan.

– Det handlar dels om att vi måste tillgängliggöra fler idrottshallar här och nu. Men även om en politisk viljeinriktning att skicka signaler till våra verksamheter att våra gemensamma lokaler ska användas så mycket det bara går, säger hon.

Politisk signal

Skolorna kan till stor del själva besluta om de vill hyra ut eller inte.

– Rektorerna kan säga nej, men vi kan skicka den politiska signalen att vi ska jobba i den riktningen.

Om inte hallbristen kan lösas ser Andréa Hedin problem för hela staden.

– Det är en fråga om Stockholms attraktivitet för barnfamiljer. Om det inte finns någonstans att få träningstider och barn tvingas sluta med sina fritidsintressen så ökar risken att föräldrarna väljer bort Stockholm.

Höglandsskolans rektor Kenneth Wielinder känner till diskussionen om hur hallbristen ska lösas. Han tycker tanken är bra att skolor ska hjälpa till mer.

– Verksamheter som gynnar tanken om skolan mitt i byn-känslan och knyter samman gillar jag. Jag gillar också möjligheten att dra nytta av lokaler fullt ut, säger han.

Kenneth Wielinder är öppen för dialog med politikerna om saken.

– Det kräver att det är praktiskt och logistik uttänkt med exempelvis vaktmästare och hur det bevakas. Det kan inte hamna på skolan, säger han.

Johanna Stjernlöf, rektor på Mariehällssksolan, ser ett problem som gör att skolan inte hyr ut i dagsläget.

– För vår det är idrottshallen inuti skolbyggnaden. Får man tillträde till idrottshallen fungerar vårt låssystem att man har tillträde till alla lokaler i hela skolan, säger hon.