M-källa: Grahn Elg pressades att avgå

Lotta Grahn Elg lämnade inte sitt uppdrag som kommun-styrelsens ordförande (KSO) frivilligt. Enligt en källa med god insyn i Moderaterna fick Grahn Elg veta att förtroendet för henne var förbrukat.

  • Publicerad 11:19, 4 okt 2021

Det får stå för den som har sagt det till dig

Nyheten kom överraskande sent på måndagen den 13 september. Via ett pressmeddelande fick Håboborna veta att Lotta Grahn Elg skulle sluta med kommunpolitiken. Den 27 september hölls ett kommunfullmäktige och sedan dess är hon inte längre Håbos KSO.

– Det här är något som vuxit fram. I lördags var det ett år kvar till valdagen och jag kände att det var läge nu. Jag har haft ett ganska högt tryck från min familj att lämna, sa hon till Mitt i Bålsta efter beskedet att hon skulle lämna.

Många valt att lämna

Under året har pressen på Grahn Elg stundtals varit hård. Det har rapporterats om dålig arbetsmiljö i kommunhuset där flera medarbetare har valt att lämna sina uppdrag eller sagts upp under uppmärksammade former.

I samband med i en intervju med Sveriges Television fick hon veta att hon spelats in under ett samtal med en person där hon diskuterade ett internt personalärende.

Hennes reaktion på den inspelningen, där hon förnekade att samtalet ens ägt rum trots att det fanns inspelat, blev viral och spreds på sociala medier-konton med flera hundra tusen följare.

– Det var svårt att ta in att just det samtalet, i förtroende, blivit inspelat och delat, och att den personen planerat att ha en dialog, spela in det, och skicka det vidare. Det kändes tufft och jag förmådde inte riktigt svara på det just då. Jag var inställd på att prata om helt andra saker, sa hon till Mitt i Bålsta då.

Förlorat förtroende

Enligt en källa som Mitt i Bålsta talat med, som har god insyn i partiet, valde inte Lotta Grahn att avgå självmant. Enligt källan har partistyrelsen under en längre tid förlorat mer och mer av förtroendet för Grahn Elg.

– Droppen blev väl det där som hände i SVT, säger källan till Mitt i Bålsta.

– Nej, sådan information har inte jag fått. Jag mejlade ut min avsägelse först, säger Lotta Grahn Elg.

Uppgifterna är felaktiga alltså?

– Det får stå för den som har sagt det till dig. Men ingen har kontaktat mig och bett mig lämna mitt uppdrag.

Har du känt att förtroendet för dig har minskat?

– Det är väl så att när du är högst upp så finns det alltid kritik mot dig, mot chefer och ledare, och det är väl inte någon skillnad på mig när det gäller den biten.

Har du känt tryck uppifrån på att avgå?

– Nej, precis som jag sa när jag lämnade så har trycket från min familj varit ganska stort att lämna och man kommer till vägs ende. Ett år innan valet så var det verkligen så.

Kommunstyrelsen

Styrelsen ska leda och samordna förvaltningen av kommunens eller regionens angelägenheter och ha uppsikt över övriga nämnders och eventuella gemensamma nämnders verksamhet. Styrelsen ska även ha uppsikt över sådan avtalssamverkan som sker enligt 9 kap. 37 § eller enligt annan lag eller författning.

Styrelsen ska också ha uppsikt över kommunal verksamhet som bedrivs i sådana juridiska personer som avses i 10 kap. 2-6 §§ och sådana kommunalförbund som kommunen eller regionen är medlem i. Lag (2019:835).Källa: Kommunallagen

Visa merVisa mindre

Medborgarförslag om vattenleken i Kungsängens centrum

Borde även finnas i Bro: "Skulle vara fantastiskt" På torget i Kungsängens centrum finns det sommartid en fontän som lockar till lek bland kommunens yngre invånare. Nu föreslår en medborgare att en liknande lösning borde etableras i Stjärnparken i...måndag 3/10 17:28

Tyck till om detaljplanen för Centrala Bro

Promenera i framtiden – säg din mening Som en del av utvecklingen av centrala Bro vill kommunen åter igen samla in Brobornas tankar, inför en kommande detaljplan. Den här gången sker det i formen av en tipspromenad – utan några rätt eller...måndag 3/10 11:06