Moderaterna vill att Stockholm ska bli en roligare stad att leva i. Och under ett besök i containerbyn i Frihamnen insåg oppositionsborgarrådet Christopher Fjellner (M) att den resan med fördel kunde börja där.

– Vad är det som gör att vi bor och trivs i en storstad? För många handlar stadsglädje om närhet till kultur, nöje, mat och dryck. Containerbyn är ett utmärkt exempel.

Christofer Fjellner (M) vill att Frihamnen ska bli en frizon för kultur.

Christofer Fjellner (M) vill att Frihamnen ska bli en frizon för kultur.

Pressbild

För att nå dit föreslår Moderaterna att Frihamnen ska bli en kulturell frizon. Det innebär att det skulle bli lättare och billigare att söka tillstånd för allt från torghandel till nattklubb.

I förslaget ingår även att man ersätter serveringstillståndet med ett geografiskt alkoholtillstånd, vilket skulle innebära att man kan gå runt med sin öl i hela området, precis som på festival.

– Det handlar om att låta stockholmarna själva få forma innehållet, och då måste man göra det lättare. I dag krävs det 30 olika tillstånd för att driva en nattklubb.

"Bra för ekonomin"

Att Moderaterna lyfter fram Frihamnen har flera förklaringar. Förutom containerbyn finns det redan i dag andra verksamheter som Banankompaniet och mikrobryggeriet Stockholm Brewing i området. Historiskt finns en koppling till tullfriheten, och i dag kan man bullra relativt ostört, menar Christopher Fjellner.

– Det kommer att byggas bostäder här, men det dröjer minst till 2035 innan det händer något.

Han nämner också Snösätra i Rågsved och Skeppsholmen som tänkbara platser för kulturella frizoner.

En del av det här kräver lagändringar på nationell nivå, är det realistiskt?

– Först och främst måste Stockholms stad enas om att vi vill göra detta, innan staten kan se över reglerna. Jag känner en del personer i regeringen och har testat den här idén och har inte uppfattat något stort motstånd.

Varför är det viktigt att göra Stockholm roligare?

– Vi ser en tendens där unga människor överger Stockholm. Vi önskar att folk pratade om Frihamnen eller Snösätra på samma sätt som man pratar om att åka till Berghain i Berlin eller Reffen i Köpenhamn. Att utveckla Frihamnen vore också bra för Östermalm som kan behöva lite mer av en annan typ av urban, lite mer vildvuxen kultur.

– Det är också bra för ekonomin om en stad är rolig, Stockholms handelskammare pratar om detta som en tillväxtmotor.

Ser ni någon risk för att en friare syn på alkoholservering kan påverka människors hälsa negativt?

– Nej, egentligen inte. Antalet utskänkningstillstånd i Stockholm har blivit oändligt många fler än på 1980-talet, ändå minskar konsumtionen. Om man genomför det på ett begränsat område kan jag inte ser några negativa konsekvenser.