Valets preliminära resultat har kommit. Under måndagen kom även det preliminära valresultatet för skolvalet i Täby där Gymnasie- och högstadieelever fick lägga sin röst på det partiet de vill se styra Sverige.

Siffrorna ser lite olika ut på olika skolor i kommunen, men sammantaget lutar det åt höger.

SD vinnare på en skola

Tittar man på Gymnasieskolorna i kommunen så fick Moderaterna flest röster på samtliga skolor i kommunen förutom Praktiska Gymnasiet där Sverigedemokraterna vann valet med 36.36%.

Moderaterna fick flest röster på Täby enskilda gymnasiet, TEG, men på skolan kan man även se att Ceterpartiet hade stort förtroende då partiet fick 18.15 procent av elevernas röster.

M hade fått egen majoritet

Om det var Tibbleelverna som valde hur det skulle se ut i riksvalet så hade Moderaterna fått egen majoritet. Då mer hälften (52, 13 procent) av de som röstade på skolan valde att lägga sin röst på just M.

Om man sammanställer resultatet från alla deltagande på gymnasieskolorna i Täby så fick Moderaterna flest röster (42,06 procent) därefter kom Sverigedemokraterna (12, 25 procent) och som tredje största parti Liberalerna (10,21 procent).

Valdeltagandet på samtliga Gymnasieskolor var 79.3 procent. Den skola där valdeltagandet var som högst på var på Täby Enskilda Gymnasiet. Praktiska gymnasiet var det färre som gick och röstade, bara 56.7 procent.

Tittar man på det preliminära resultat för hela Sverige hade Moderaterna blivit störst parti (27,09 procent) därefter SD (20, 87 procent) och som tredje största parti Socialdemokraterna (16,23 procent), som till skillnad från det "riktiga valet" tappar stort.

Det slutgiltiga resultatet presenteras tidigast den 30 september.