Sedan hotell Bellevue stängde 2015, har ägaren planerat att bygga om fastigheten till tolv bostäder – åtta lägenheter i den gamla hotellbyggnaden och fyra villor i trädgården som vetter ner mot vattnet. Vid vattnet var det tänkt att bli ett kallbadhus med bastu.

Haninge kommun godkände detaljplanen i kommunfullmäktige i våras, till flera grannars bestörtning.

De har tagit strid mot villorna i hotellets trädgård, eftersom området omfattas av en rad riksintressen och att kulturmiljön enligt miljöbalken ska skyddas mot åtgärder som riskerar att skada den.

https://www.mitti.se/nyheter/1800-talshotellet-pa-dalaro-ska-bli-till-lyxbostader/lmtbB!7944945/

De överklagade till mark- och miljödomstolen som nu har beslutat att upphäva detaljplanen.

– Vi är såklart glada. Jag tycker att kommunen tar alldeles för lätt på kulturskydd, och att ekonomiska intressen alltid går före. Jag hoppas att det här blir en tankeställare för kommunen, säger grannen Claes Britton.

Kan skada kulturmiljön

Den antikvariska bedömningen har enligt domen utgått från en lägre exploateringsgrad och rätten anser därför att de utredningarna inte representerar den antagna detaljplanen.

För om byggrätterna utnyttjas maximalt så kommer två av husen i trädgården att delvis skymma den före detta hotellbyggnaden sett från vattnet. Detaljplanen riskerar därför att skada riksintresset för kulturmiljövården.

Rätten anser däremot inte att detaljplanen kan upphävas för att den strider mot översiktsplanen eller mot strandskyddet. Inte heller på grund av dess påverkan på friluftslivet eller för att kusten exploateras, men det räcker att beslutet strider mot en rättsregel för att planen ska upphävas i sin helhet.

Beslutet kan överklagas

Senast den 17 november kan beslutet överklagas till Mark- och miljööverdomstolen.

– Vi har inte landat än i hur vi går vidare med det här. Vi måste analysera domen först och se om vi delar rättens syn, säger Petri Salonen (C), stadsbyggnadsnämndens ordförande.

Hotellägarnas ombud, Mikael Savborg på AG Properties, är förvånad över domen, men accepterar den.

– Detaljplanen var lite för flexibel, och medgav större byggrätt än vad som var tänkt i projektet. Men med en justering av detaljplanen så tror vi att hela projektet kommer att kunna genomföras.