I ett förslag från kommunledningskontoret och Polisen tidigare i mars rekommenderas ett förbud mot lustgas i Vallentuna. Lustgasen, som är ett i princip oreglerat berusningsmedel, ska inte få konsumeras på vissa offentliga platser. Kommunen tar inspiration från Bollnäs kommun som fick igenom ett liknande förbud tidigare i år.

Vanligt bland unga

Polisen har identifierat ordnignsstörningar i samband med den kortvariga berusningen, främst bland unga. Dessutom kombineras lustgas ofta med annan brottslighet, till exempel narkotikabruk. Ett förbud skulle, enligt Polisen, kunna innebära minskat bruk på öppen gata.

– Det som är farligt med lustgas är att det bland annat kan vara propputlösande och leda till nervskador, men det är också en inkörsport till andra droger. Det är helt oreglerat och vi ser ju att en lågstadieelev skulle kunna gå och köpa en lustgastub, säger Fredrik Pettersson, kommunpolis i Vallentuna.

Fredrik Pettersson har varit kommunpolis i Vallentuna sedan februari 2023.

Fredrik Pettersson har varit kommunpolis i Vallentuna sedan februari 2023.

Fredrik Pettersson

Liknar alkohol-reglerna

Att förbjuda lustgas genom kriminalisering ligger inte på bordet i nuläget. Däremot går det att med hjälp av lokala ordningsföreskrifter bestämma var invånare inte får konsumera gasen, precis som man kan bestämma var man inte får dricka alkohol.

– Vi vill dels förbjuda i lustgas i den mån att vi kan skriva en rapport och lämna ut penningböter. Sen vill vi också kunna förverka tuberna, som med alkohol, säger Fredrik Pettersson.

Snart ska förslaget till Länsstyrelsen. Där ska det bestämmas om huruvida ett förbud blir verklighet. Men det kommer inte ske förrän några månader.

– Det har varit en liten process, men om några veckor ska det till kommunfullmäktige och sedan till Länsstyrelsen, säger Fredrik Pettersson.