Såhär kan det se ut vid en covid-vaccinering. Genrebild. Foto: Ingrid Johansson

Lurade äldre att skriva på vaccinpapper

Bedragare utgav sig att vara från en vårdcentral och fick en äldre Tyresöbo att skriva på ett papper om vaccin. "Vi vill varna åldringar", säger kommunpolis Ola Åkesson.

  • Publicerad 15:54, 2 feb 2021

Måndagen den 25 januari fick en äldre man, som bor i centrala Tyresö, besök av en eller flera personer som uppgav sig att komma från en vårdcentral i Tyresö, enligt en polisanmälan.

– Den eller de förmår målsäganden att skriva på ett papper gällande vaccin mot covid-19. Det är oklart exakt vad som står på pappret. Vi har väldigt lite uppgifter i ärendet, säger kommunpolis Ola Åkesson.

En anhörig till mannen kontaktar sedan vårdcentralen.

– Den anhörige får svaret att vårdcentralen inte arbetar på det sättet.

Polisen utreder händelsen som ett bedrägeriförsök.

– Det är oklart om man har lyckats komma över någonting. Vi befarar att man försöker lura till sig pengar eller personliga uppgifter.

Är det första liknande händelsen i Tyresö?

– Det är den första i Tyresö och jag har inte heller kunnat hittat något fall med liknande modus i vårt lokalpolisområde, säger Ola Åkesson.

Vill varna äldre

Polisen ber nu äldre att vara uppmärksamma.

– Vi vill varna åldringar så att de inte blir lurade. Risken finns att de som sysslar med bedrägerier utnyttjar situationen när viljan är så stor hos många äldre att få vaccinet så fort som möjligt.