Lukas Renklint målar upp en scen: Det är 1700-tal. En transperson försöker övertyga en barnmorska om ett intyg på att hen är "hermafrodit".
Det är ett exempel på vad som kan förekomma på de lajv som Lukas anordnar. Deltagarnas uppgift blir att reagera och agera.
– Just "hermafrodit" var ett begrepp som alla i Sverige på den tiden visste existerade. Det försökte en del transpersoner nyttja till sin fördel. Fick man ett intyg från en barnmorska så kunde man gå till prästen för att ändra kön i kyrkboken, säger Lukas Renklint, och fortsätter:
– Så kunde en person byta juridiskt kön i en tid när man egentligen inte kunde göra det.
Lyfter en annan historia
Det var för några år sedan som Lukas Renklint och en vän fick idén att ordna lajv med hbtq-historia som grund. Lajv är ett slags levande rollspel, där personerna är deltagare snarare än publik.
Begreppet är en försvenskning av det engelska "live action role play". Lukas är själv en van lajvare och jobbar med den typen av pedagogik i en skola.
– I många historiska lajv är det ofta svart eller vitt. Det slutar med att hbtq-personer blir mördade. Vi trodde inte på den historieskrivningen och gjorde en hel del research. Det har funnits en massa hbtq-personer som har levt lyckliga liv, även på 1600-talet, säger Lukas Renklint.
Han började med en googling och nu består "större delen" av hans bokhylla av hbtq-historia.
– Jag har gjort mina tolkningar men samtidigt lämnat det väldigt öppet: magin med lajv är att deltagarna är med och skapar berättelserna. Det övergripande temat är kärlek och på vilka sätt transpersoner har kunnat existera genom historien.
Spelledare guidar
Han har fått kulturstöd från regionen för att genomföra tre lajv i Studiefrämjandets lokaler i Högdalen. Det första höll han i höstas och temat var kvinnor som älskar kvinnor.
Under lajven finns en spelledare som guidar deltagarna genom scenerna. I början får de en introduktion och en historisk kontext. Årets första tillfälle handlar om transmaskulina berättelser.
– Vi lever i en läskig tid – jag möter personer som vill få mig att hålla med om att "transpersoner inte fanns" för två generationer sen. Vi behöver lyfta historia som inte är hetero- och cisnormhistoria, säger Lukas Renklint, som hoppas kunna jobba med fler liknande projekt framöver.
Han vill nå ut så brett som möjligt. Alla är välkomna, oavsett tidigare erfarenheter.
– I höstas var det en galen blandning av folk som lajvat i tjugo år och de som aldrig gjort det tidigare.