Bostadens väggar kryllar av tavlor. Några är gamla släktfoton, köpta på loppis.

Lucaz Enigma pekar på en av de svartvita främlingarna.

– Hon där ser ut som en Ann-Kristin, som bor på en prästgård. Hon har säkert några barn.

Man kan hitta lite allt möjligt hemma hos Lucaz, han är en trollkarl med material: En hatt ombyggd till lampa, kulörta plastpåsar i taket, ett klädställ fullproppat med egenhändigt ritade kreationer. Och på inflyttningsfesten häromåret klädde han alla väggar i svart.

Gästerna frågade sig var de hade hamnat: I Sundbyberg eller i Berlin?

– När jag ordnar fester går jag bananas.

Vill pröva alla instrument

Den kreativa nerven har alltid funnits där, menar Lucaz. Att efternamnet Enigma betyder gåta är passande, ty det är allt ett litet mysterium var han får allt ifrån. Inspirationen till att heta som han gör har han emellertid fått från 90-talsbandet med samma namn.

Att ge honom en titel känns begränsande. Själv säger han att han måste stimuleras, pröva alla instrument och göra grejer på sitt sätt. I hans enmansorkester finns – bland annat – en barberare, en kläddesigner och en florist.

Blomspåret hör visserligen mest till det förflutna. Men när Lucaz som 16-åring gav sig den på att jobba med något kreativt, då blev det floristlinjen.

– Rektorn sade: "Det här är ett tjejprogram, jag tycker inte att du ska söka dig hit."

Han gjorde det ändå och kom in, som enda kille.

Våra blickar sveper vidare över tavlorna. Färgsprakande fotografier på sminkningar som tagna från en filmsaga ger exempel på vad Lucaz Enigma sysslar med nu för tiden. Special effects kallas den, stilen han hänger sig åt.

– Den har inga tydliga regler. Men personligen tycker jag att det handlar om att förändra en persons utseende så mycket att man inte känner igen den.

På en av bilderna stöter vi på en djävulsliknande figur med röd, märklig hy.

– Det är hushållsost, tro't eller ej!

Ett annat fotografi föreställer modellen Annika Steffen. Hon var nyligen med Lucaz till Orlando, USA. Där tävlade han på Oneshot hair awards, världens största hår- och makeuptävling. Totalt 300 000 ansökande från världen över. Som enda svensk slutade Lucaz bland de 25 bästa.

Det hemliga vapnet: Mizz Eiry, en lurig clown som lockar till sig barn med ballonger och slår ihjäl dem med sin stora klubba (gjord av gamla sittunderlag).

– Juryn älskar sådant, säger Lucaz.

Klädde ut sig

I dagarna fick han chansen att charma expertisen på nytt, när SM i makeup avgjordes i Kista. Där deltog han återigen med den lömska clownen vid sin sida – och återigen var Lucaz ensam kille.

En tanke slår honom:

– Jag vet inte varför jag inte har någon bild på min pappa på väggen.

Vore det inte för det oundvikliga hade pappa kunnat vara med och heja i Kista. Han brukade sy kostymer till den unge Lucaz, som gillade att klä ut sig till läkare. Och trollkarl.

Senare i livet skulle de gå i Prideparaden tillsammans.

– Han var min stöttepelare i allt, säger Lucaz om sin framlidne far.

På en hylla, ovanför alla svartvita främlingar, ligger en gammal skomakarväska. Den fanns tidigare i snickarboden, intill det hus Lucaz växte upp i.

– Det var där allt började.