Medveten klädstil. Lucaz Enigma har många strängar på sina lyra. En av dem är att han designar kläder, med inspiration från bland annat steampunkestetiken. "Jag går inte ens ner till tvättstugan utan att vara fashion, man vet aldrig vem man möter", säger han. Foto: Stefan Källstigen

Lucaz tog sin elaka clown till USA

Nyligen var Lucaz Enigma i Florida tillsammans med en elak clown. Det gick mycket bra. Nu är han hemma i Sundbyberg igen, redo för nya kreativa utmaningar.

  • Publicerad 09:19, 16 sep 2022

Bostadens väggar kryllar av tavlor. Några är gamla släktfoton, köpta på loppis.

Lucaz Enigma pekar på en av de svartvita främlingarna.

– Hon där ser ut som en Ann-Kristin, som bor på en prästgård. Hon har säkert några barn.

Man kan hitta lite allt möjligt hemma hos Lucaz, han är en trollkarl med material: En hatt ombyggd till lampa, kulörta plastpåsar i taket, ett klädställ fullproppat med egenhändigt ritade kreationer. Och på inflyttningsfesten häromåret klädde han alla väggar i svart.

Gästerna frågade sig var de hade hamnat: I Sundbyberg eller i Berlin?

– När jag ordnar fester går jag bananas.

Vill pröva alla instrument

Den kreativa nerven har alltid funnits där, menar Lucaz. Att efternamnet Enigma betyder gåta är passande, ty det är allt ett litet mysterium var han får allt ifrån. Inspirationen till att heta som han gör har han emellertid fått från 90-talsbandet med samma namn.

Att ge honom en titel känns begränsande. Själv säger han att han måste stimuleras, pröva alla instrument och göra grejer på sitt sätt. I hans enmansorkester finns – bland annat – en barberare, en kläddesigner och en florist.

På hemmaplan. Lucaz Enigma spankulerar runt i Sundbyberg. Foto: Stefan Källstigen

Blomspåret hör visserligen mest till det förflutna. Men när Lucaz som 16-åring gav sig den på att jobba med något kreativt, då blev det floristlinjen.

– Rektorn sade: "Det här är ett tjejprogram, jag tycker inte att du ska söka dig hit."

Han gjorde det ändå och kom in, som enda kille.

Våra blickar sveper vidare över tavlorna. Färgsprakande fotografier på sminkningar som tagna från en filmsaga ger exempel på vad Lucaz Enigma sysslar med nu för tiden. Special effects kallas den, stilen han hänger sig åt.

– Den har inga tydliga regler. Men personligen tycker jag att det handlar om att förändra en persons utseende så mycket att man inte känner igen den.

På en av bilderna stöter vi på en djävulsliknande figur med röd, märklig hy.

– Det är hushållsost, tro't eller ej!

Ett annat fotografi föreställer modellen Annika Steffen. Hon var nyligen med Lucaz till Orlando, USA. Där tävlade han på Oneshot hair awards, världens största hår- och makeuptävling. Totalt 300 000 ansökande från världen över. Som enda svensk slutade Lucaz bland de 25 bästa.

Miss Eiry. Annika Steffen som den elaka clownen, ett av Lucaz Enigmas framgångsrika verk. Foto: Olof Plym Forshell

Det hemliga vapnet: Mizz Eiry, en lurig clown som lockar till sig barn med ballonger och slår ihjäl dem med sin stora klubba (gjord av gamla sittunderlag).

– Juryn älskar sådant, säger Lucaz.

Klädde ut sig

I dagarna fick han chansen att charma expertisen på nytt, när SM i makeup avgjordes i Kista. Där deltog han återigen med den lömska clownen vid sin sida – och återigen var Lucaz ensam kille.

En tanke slår honom:

– Jag vet inte varför jag inte har någon bild på min pappa på väggen.

Vore det inte för det oundvikliga hade pappa kunnat vara med och heja i Kista. Han brukade sy kostymer till den unge Lucaz, som gillade att klä ut sig till läkare. Och trollkarl.

Senare i livet skulle de gå i Prideparaden tillsammans.

– Han var min stöttepelare i allt, säger Lucaz om sin framlidne far.

På en hylla, ovanför alla svartvita främlingar, ligger en gammal skomakarväska. Den fanns tidigare i snickarboden, intill det hus Lucaz växte upp i.

– Det var där allt började.

Gult och svart. Lucaz Enigma i sin egenhändigt framtagna kollektion Le Squad. Plagget är tillverkat av en gammal regnjacka och har trots färgvalet inget med AIK att göra. Foto: Stefan Källstigen

Topp 25 i världen

Lucaz Enigma är uppvuxen i Lidköping. Han är utbildad florist, frisör och makeupartist.

Förra året kammade han hem segern i barberartävlingen Head2Head Barber Challenge. Till den anmälde sig 76 barberare och barberarstudenter i hela landet.

Oneshot hair awards ägde rum i augusti. Tävlingen beskriver sig själv som den största och mest prestigefyllda i sitt slag, med 46 tävlingskategorier. Lucas Enigma deltog i kategorin Special effects makeup.

SM i makeup hölls i Kista förra fredagen. I den tävlade Lucaz Enigma i två moment: sotning med flytande eyeliner och röda läppar samt temat "Cirque Noir". Sex deltagare var med, Lucaz slutade utanför placering.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Bussbolaget om skjutningen: "Svårt att skydda sig"

Nyheter SL-buss träffades av kulor i Hallonbergen Skjutningen mot en buss i Hallonbergen är en väldigt allvarlig händelse, säger Christer Ekelund på bussoperatören VR. Samtidigt är det svårt för förarna att skydda sig när sådana händelser väl sker.måndag 3/10 16:30

Så kulturboostar du inför höstmörkret

Nyheter Stor guide: ✓Konstutställningar ✓Författarkvällar ✓Livemusik ✓Barnteater Nu drar kulturhösten i gång i Sundbyberg. Här finns allt från konstutställningar till livemusik och teater för att skapa lite liv i luckan när mörkret faller på.måndag 3/10 11:42

Så gick det för småpartierna i Sundbyberg

Nyheter De blev störst av de mindre Inget av de mindre partierna var särskilt nära att nå kommunfullmäktige. Det står klart när det slutliga valresultatet i Sundbyberg nu har presenterats.fredag 30/9 17:07