Staden växer och vattenbehovet ökar. Det innebär att Stockholm Vatten och Avfall måste öka kapaciteten– De befintliga vattenverken ligger nära taket vad gäller kapacitet, säger Ulf Andersson, programledare på SVOA, Stockholm Vatten och Avfall.

Redan i dag byggs Norsborgs vattenverk ut. Det beräknas stå klart 2023/2024. Ett nytt vattenverk planeras även på Lovön, i väntan på det har en upprustning påbörjats.

SVOA hade bland annat planerat att riva hela snabbfilterbyggnaden från 1933 och bygga upp det igen med samma teknik. Projektet var beräknat att kosta 200 miljoner.  

Tänkt om

Nu har beslutet reviderats till att i stället renovera befintlig konstruktion för att säkerställa filterhallens funktion i 25 år framåt. Kostnaden beräknas då till ungefär 67 miljoner.

Parallellt pågår även planering för en helt ny del av vattenverket.

– Genom att genomföra åtgärden i flera etapper skapar vi tid att utvärdera nya filtertekniker som börjar komma fram på marknaden. Då har vi möjlighet att byta filterteknik till den nya delen utan att ha byggt fast oss i det gamla. Men det återstår många tester och försök innan teknikerna kan utvärderas och genomföras, säger Ulf Andersson.

Projekteringen kommer att kosta 10 miljoner mer än de 17,7 miljoner som är avsatta, det krävts nämligen ytterligare undersökningar av betongkonstruktionerna för att säkra filterhallens funktion.

– Undersökningarna är viktiga. Vi hade inte velat renovera anläggningen för 200 miljoner och så visar det sig att den nya tekniken är ett bättre alternativ för oss, säger Ulf Andersson.

Det nya vattenverket på Lovön, med eller utan ny teknik beräknas vara klart 2030.