Temperaturen har dykt en bra bit under nollan, vinden blåser starkt och snön yr ner över Täby konstsnöspår vid Arninge golfbana när Mitt i är på besök. Trots det onådiga vädret är det många som är ute i spåren.

– Vi åker mycket här, säger Vallentunaborna Tommy Bergström och Eva Lenard och lassar ut skidorna ur bilen de precis parkerat.

Paret berättar att de åker ungefär var tredje dag. Eva brukar köra sju varv medan Tommy, som ursprungligen är från Piteå, brukar avverkar tio varv - mer än två mil.

Så klarar de kylan

– Jag försöker åka totalt 84 mil skidor varje vinter – så långt som det är härifrån till Piteå, berättar Tommy entusiastiskt.

Hur klarar ni kylan?

– Jag har ullunderställ.

– Och så måste man ha något varmt runt öronen, lägger Eva till.

– Om man fryser efter tre varv så åker man för sakta. Men när man startar är det bra om man huttrar lite, då blir man inte för varm senare, säger Tommy.

Båda har varm dryck med sig och extra kläder att ta på när de åkt sina varv: Eva brukar ha te med honung, berättar hon, medan Tommy kör med blåbärssoppa.

Vid spåret finns hängare där man kan lämna sina tillhörigheter medan man är ute i spåret. Säsongskort kostar 1600, dagskort 125 och ungdomar under 20 åker gratis.

Tommy Bergström och Eva Lenard, Brottby, Vallentuna.

Tommy Bergström och Eva Lenard, Brottby, Vallentuna.

Fredrik Sjöquist

Tar skidpaus från plugget

Åkersbergabon Ted Wänerstrand, 20, berättar att det är tredje gången han ger sig ut på skidorna den här säsongen. Nästa vecka väntar en stor tenta i plugget. Att åka en stund i spåret i Täby är välbehövlig avkoppling, säger han.

– Det bästa är att komma ut, och sedan så är det kul att åka.

Du ska inte åka Vasaloppet i år?

– Nej, det blir inte i år. Kanske i framtiden.

En mer erfaren skidåkare vi snackar med är Täbybon Johan Ewetz, 66. Han har precis avslutat ett träningspass på 1,5 timme och dricker lite varmt vatten från en termos vid sidlinjen.

– Det är fina spår!

"Går lite trögt"

– Det går lite trögt när den nya snön lägger sig i spåren. Men annars går det bra, säger han.

Johan har kört Vasaloppet tio gånger. Han brukar köra för Turebergs IF, eller träna med föreningen Snö & Tö i Mörby. I år firar Vasaloppet 100 år, men han är osäker på om han ska köra.

– Engelbrektsloppet är också fint. Det kanske blir det. Vi får se. Det blir nog något lopp, säger han.

Något tips till oss nybörjare?

– Lägg många timmar i spåren.

Täbybon Johan Ewetz efter 1,5 i konstsnöspåren på golfbanan.

Täbybon Johan Ewetz efter 1,5 i konstsnöspåren på golfbanan.

Anton Kyhlbäck