Med inspiration från kända varumärket hittar Louise Andreason sin stil. Foto: Stefan Källstigen

Louise verk väcker starka reaktioner

Louise Andreasons första tavla blev så kritiserad att den censurerades från en utställning. Det fick henne att börja måla mer på riktigt. Hennes kontroversiella tavlor engagerar och en av dem har över 750 000 visningar på TikTok.

  • Publicerad 15:28, 10 maj 2022

Att folk kan känna så starkt av en bild som jag har gjort. Det fick mig att börja måla mer

När Louise Andreason gick i gymnasiet fick hon en uppgift att måla en tavla inspirerat av konstnären Linn Fernströms verk.

– Hon har mycket blommor och ballonger i sina tavlor. Jag målade en liten pojke på fem år som hänger sig i en ballong. En ballong som representerar döden och han flyger upp till himmelen, säger Louise Andreason.

Under utställningen på skolan togs Louise tavla ned och fick inte vara med. Den var för opassande och hade fått för många negativa reaktioner.

– Där tände det något i mig. Att folk kan känna så starkt av en bild som jag har gjort. Det fick mig att börja måla mer, säger Louise Andreasson.

I dag är Louise 21 år och hon har behållit den kontroversiella stilen i sina verk. Samtidigt som hon målar filmar hon sig själv och lägger ut videos på TikTok. En av hennes tavlor har över 750 000 visningar. Det är bild på en chokladkaka med texten missbruk och Stureplans finest samt en hög med vitt pulver, typ kokain.

Hon hittar sin inspiration från kända varumärken och spinner vidare med märket tillsammans med något eller någon som sticker ut. Till exempel har hon målat Putin liggande i bikini tillsammans med texten "playboy". Även kungen och drottningen har hamnat på en tavla. Kungen bär en rosa klänning med ett textband över axeln med texten: ”Fuck the patriarchy”.

– Mycket kommer till mig när jag ser någonting. Men jag tycker om att provocera och anser att man ska kunna prata om det obekväma. Jag kan skämta om saker som folk tar på extremt stort allvar, som exempelvis religion som kan vara så laddat, säger hon.

Hon får ofta kommentarer på sociala medier om sina tavlor. De engagerar vilket Louise tycker är roligt.

– Det är kul när folk skriver och genom provokation får jag många kommentarer. Det tar fram något hos folk. Jag brukar inte svara exakt hur jag har tänkt med ett motiv. Det tar bort lite av betraktarens idé av tavlan. Man får tänka själv, vad säger den här mig.

Varje vaken timme tänker Louise på att måla, på sina verk och vad hon ska göra härnäst. Hon har ett jobb på ett kontor i Sigtuna men all fritid går till att måla. Hennes tavlor är till salu men än så länge tjänar hon inte så bra på dem att hon bara kan ägna sig helt åt konsten. Även om det är det Louise allra helst skulle vilja göra.

I höstas hängde hon ut på en utställning i Göteborg med en annan känd konstnär. Nu vill hon mer.

– Min dröm är att få ha egen utställning. Mitt mål är att ha det i år. Jag hoppas att det blir av och jobbar för att försöka få till det.

Bildsalen är en favoritplats

Namn: Louise Andreason.
Ålder: 21 år.
Bor: Sigtuna.
Familj: Mamma Rose-Marie, pappa Michael, storebror Filip & lillebror Charlie
Husdjur: Inga
Favoritplats i Sigtuna kommun: SSHL:s bildsal
På instagram: lojenart
 

Få förskolelärare har examen

Nyheter För få utbildade förskollärare. Svårt att följa läroplanen. För mycket administration och kringarbete. Ny rapport från Lärarförbundet visar på stora problem i förskolan.onsdag 18/5 13:41

Brobygget tar plats på Valsta torg

Nyheter Folkliv. Ska bidra till ökad trygghet och delaktighet i området Under helgerna kan man prova på gratis sport- och fritidsaktiviteter utomhus på Valsta torg. Utrustning lånas hos Fritidsbanken och Brobyggets ledare hjälper till på plats.tisdag 17/5 16:50

Skottlossning mot bil i Valsta

Nyheter Flera personer i bilen men ingen blev skadad Under torsdagskvällen besköts en bil i Valsta. Flera personer fanns i bilen men ingen blev skadad.fredag 13/5 11:30