I vintras drabbades Stockholm hårt av en våldspiral där främst två rivaliserande nätverk misstänks ligga bakom flera skjutningar och bombdåd.

Under tre dagar i januari inträffade två av skjutningarna samt ett avblåst planerat mord. 

Den drivande bakom de tre händelserna misstänks vara en man i 20-årsåldern, tillhörande ett kriminellt nätverk i Jordbro som lierat sig med ena sidan av gängkonflikten. Han misstänks ha gett unga pojkar, några av dem under 15 år, i uppdrag att mörda. 

– Under en helg anlitades flera unga personer för att utföra grova våldsbrott och mord. Det här visar på en väldigt brutal verklighet. En 14-åring som fick i uppdrag att mörda en person berättade i förhör att han tänkte använda pengarna han skulle få som betalning till biobesök med sina kompisar, säger Mattias Andersson, tillförordnad regionpolischef i Stockholm.

Mannen i 20-årsåldern, som åklagaren påstår har kommunicerat med pojkarna under aliaset "Louise Gucci" i den krypterade appen Signal, åtalas nu för försök till mord, förberedelse till mord, grovt vapenbrott och anstiftan av försök till mordförsök.

I dag, onsdag, började rättegången i Södertörns tingsrätt där han tillsammans med fem andra unga män och ­pojkar står åtalade för inblandning i ett eller flera av dåden.

Två skjutningar

Den var den 20 januari som det sköts med automatvapen mot en lägenhet i Fruängen där två vuxna och ett litet barn befann sig, men ingen skadades fysiskt.

Två minderåriga pojkar ska ha utfört dådet, men gängmannen i Jordbro misstänks vara den som gav dem uppdraget.

Dagen därpå skjuts det återigen med automatvapen, den här gången mot en person i Enskededalen. Återigen är det två pojkar, den här gången i 15-årsåldern, som misstänks ha utfört dådet. De båda ska tillsammans ha jagat målsäganden och skjutit flera skott mot honom men utan att träffa. 

Utdrag ut chattar i den krypterade chatten Signal där aliaset "Louise Gucci" uppmanar till att skjuta vem som helst i Dalen som har Guccikeps och jacka över 5000 kronor. "Gucci Louise" få sedan svar från pojkarna som utför dådet att de tror att de har skjutit en person i i arm, ben och kanske i ryggen.

Utdrag ut chattar i den krypterade chatten Signal där aliaset "Louise Gucci" uppmanar till att skjuta vem som helst i Dalen som har Guccikeps och jacka över 5000 kronor. "Gucci Louise" få sedan svar från pojkarna som utför dådet att de tror att de har skjutit en person i i arm, ben och kanske i ryggen.

Polisens förundersökning

Greps med automatvapnet

Pojken som höll i vapnet ska efter skjutningen ha rapporterat via Signal till ”Louise Gucci”, vilket åklagaren menar är den huvudmisstänkta i målet, att han tror att han har skjutit en person. Det finns också meddelanden där "Louise Gucci" har instruerat pojkarna inför dådet och åklagaren menar det visar att han även här är uppdragsgivaren.

De två unga pojkarna och en annan man i 20-årsåldern greps senare samma dag i Solna med automatvapnet i bilen.

Meddelanden i Signal

Den 23 januari planerades ytterligare en skjutning, den här gången mot en person i Skarpnäck. Även här misstänks ”Louise Gucci” ha gett en minderårig i uppdrag att utföra dådet. Men pojken kontrollerades av polis en stund innan och hans uppdrag avbröts. När han och två män i 20-årsåldern vände tillbaka stoppades de av polis vid Jordbro industriområde efter en biljakt.

Totalt handlar det om tre åtal, men de prövas nu i ett och samma mål eftersom de har flera gemensamma nämnare, så som en gemensam tilltalad, motiv och bevisning som är aktuell för samtliga åtal.

Mycket av bevisningen som åklagaren lägger fram är just meddelande från chattar i appen Signal där det finns mycket information om dåden.

Samtliga åtalade nekar till brott.

Rättegången väntas pågå fram till den 8 juni.