Sveriges rikaste man har bjudit in till en fashionabel fest. En fest som innehåller allt och lite till. Åtta vänner finns bland gästerna, de bestämmer sig för att spela poker. Ett pokerparti som slutar i död och förskräckelse. Vem är mördaren, varför skedde mordet och hur gick det till?

Det ska detektiven ta reda på. Och detektiven är besökaren som fungerar som en fluga på väggen i det interaktiva skådespelet "Ett andetag från döden" som spelas på Wenngarns slott nu i höst.

– Det är många som spelar mordgåtor runt om i landet men det här är ett unikt koncept som vi har kört i över 15 år. Det har vuxit och nu spelar vi på fyra platser runt om i landet, säger Håkan Klamas som är regissör.

Nystart

Under flera år spelades mordgåtor upp på Wenngarns slott men de har haft ett uppehåll under några år. Nu blir det en slags nystart igen.

– Det unika i den här mordgåtan är att publiken får röra sig och följa med skådespelarna runt om i slottet och se olika möten. Man får själv göra vissa val vem man ska följa efter om man tycker att någon är extra misstänkt, säger Håkan Klamas.

Hollywoodskådis

Bland skådespelarna finns Margareta Petterson som tidigare bland annat gjort film i Hollywood. Som skådespelare är det stor skillnad på att medverka i en sådan här mordgåta jämfört mot roller bakom en kamera.

– Det är väldigt roligt att publiken kommer så nära, det kräver väldigt mycket av mig som skådespelare än om jag står på en scen och publiken är 50 meter bort, säger Margareta Pettersson.

– Sedan är det underbart att få vara i det slottet från 1600-talet, det finns en atmosfär här som man inte hittar någon annanstans. Jag är väldigt tacksam att vi har hittat tillbaka hit till Wenngarn efter några års uppehåll och pandemi, säger Margareta Pettersson.

Slottet har en stor roll

Wenngarns slott tar en stor plats i själva pjäsen.

– Det är lite av grejen. En del i detta är att visa upp slottet och på köpet får man en rundtur på Wenngarn. Vi försöker att lägga scener i alla vackra rum som är tillräckligt stora där det går in en del publik. Vi är i allt från vinkällaren till uppe på vinden, säger Håkan Klamas.

Gästerna förhör

När publiken är tillbaka vid matborden igen går skådespelarna runt och förhör gästerna och ser vilka ledtrådar de har med sig för att komma fram till en lösning av mordet.

– Där får publiken en chans att ställa frågor till skådespelarna för att ta reda på så mycket som möjligt. Då får man själv välja hur delaktig man vill vara, det är inget tvång på man ska interagera, säger Håkan Klamas.

Produktionen hoppas även på att få till speldatum för mordgåtan i vår.

– Det är oftast deckare som säljer mest. Här får man en deckare fast det är levande karaktärer, säger Margareta Petterson.