Kristian Bergström. Kommunpolis i Sollentuna ser att pressen har minskat i augusti jämfört med i juli. Foto: Tomas Stark

Lokalpolisen rycker ut till grannarna

Fler allvarliga brott i regionen under sommaren har gjort polisen i Sollentuna, Upplands Väsby och Sigtuna, allt mer pressade. – Det har inte funnits mycket luft i systemet, säger kommunpolis Kristian Bergström.

  • Publicerad 10:40, 15 aug 2022

Vi har haft mindre möjlighet att arbeta förebyggande.

Sommarens högtryck har inte bara märkts av i temperaturerna, även hos polisen har det varit pressat.

Enligt Kristian Bergström, kommunpolis i lokalpolisområde Sollentuna, som även innefattar Väsby och Sigtuna, har många av brotten varit kopplade till det varma vädret och att fler rör sig ute, det handlar om berusning i offentlig miljö och droginnehav.

– I alla tre kommuner gör man även en hel del fynd av lustgaspatroner där ungdomar brukar hänga. Det brukar användas för att förstärka sin berusning, det är inte olagligt men både farligt och oroande att unga använder det.

I Sollentuna har det även varit en del inbrott och skadebrott på förskolor och skolor.

Högt tryck

Särskilt i juli var trycket högt hos polisen.

Det kan, enligt Kristian Bergström, bero på att även om Sollentuna, Sigtuna och Upplands Väsby varit förskonade från allvarligare brott – har det inte sett likadant ut i resten av regionen.

– Händer något i grannkommunen så har våra patruller fått åka dit för att hjälpa till, då har vi haft mindre möjlighet att arbeta förebyggande i våra kommuner. I juli var det betydligt högre tryck på personalen och radiobilarna fick åka från händelserapport till händelserapport, det fanns inte mycket luft i systemet, menar Kristian Bergström.

Vad som dykt upp som mer allvarliga brott i det egna lokalpolisområdet är skottlossningen vid ett flerbostadshus i Häggvik den 12 juli och branden i ett flerfamiljshus i Norrbacka den 11 juli. I nuläget är inga gripna för händelserna.

– Men tack och lov har vi så här långt in i sommaren inte fått kännedom om andra allvarligare händelser som påverkar den lokala lägesbilden.

Tar semester

Den sista sommarmånaden är i startskottet och redan nu kan Kristian Bergström märkt av att inflödet som var högt i juli har minskat märkbart.

– I augusti har det lokalt sjunkit ner till det mer sommarnormala. Det kan tyda på att även kriminella tar semester.

Förstört. Den 11 juli bröt en brand ut i ett flerbostadshus i Norrbacka i Sigtuna. Foto: Eira Desax

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Skrällen: VM-guld i hoppbacken för Pietro – trots utdömt knä

Nyheter Målet var att bara få ett resultat I årets veteran-VM i backhoppning bestod den svenska truppen i Slovenien av en person – Pietro Nilsson Toracca från Sollentuna Backhopparklubb. Men ensam är stark, i alla fall den här gången.tisdag 4/10 6:40

Skenande elpriser oroar Sollentunas husägare

Nyheter Sotarna har mer än någonsin att göra och SEOM uppmanar till sparsamhet Nya prognoser visar elpriserna kan bli tre gånger så höga som förra vintern – minst. Nu uppmanar kommunens energibolag Sollentunaborna att göra vad de kan för att spara både el och pengar.söndag 2/10 6:50