På lördag är det dags för årets Nobelbankett i Blå hallen.

1 250 gäster slår sig ner vid 60 bord. 40 kockar står redo i köket. Då är fyra dagars förberedelser till enda och det är skarpt läge. Men arbetet har pågått mycket längre än så.

Den som skapar årets förrätt och varmrätt är Jimmi Eriksson. Han är uppväxt i Kungsängen i Upplands-Bro kommun nordväst om Stockholm. 

– Jag är både stolt och förväntansfull inför att äntligen få presentera de rätter som jag har utvecklat. Det är många gäster på plats som får ta del av det jag arbetat med i tre år, säger Jimmi Eriksson, i en kommentar.

Gymnasiet i Upplands-Bro

Och det var faktiskt i Upplands-Bro allt började. Efter att Jimmi Eriksson gått restaurang- och livsmedelsprogrammet på Upplands-Brogymnasiet har han vunnit bland annat årets unga kock 2013 och årets kock 2016. Året efter, 2017, utsågs han till nordisk mästare. 

Lång väntan innan arbete

Frågan att skapa menyn till Nobelfesten fick Jimmi Eriksson redan i maj 2020. Eftersom världen sedan mötte en pandemi så har väntan och hemlighetsmakeriet varit långt.

Fram tills att gästerna slår sig ner i blå hallen i Stadshuset så är menyn hemlig.

I ett pressmeddelande från Nobelstiftelsen berättar Jimmi Eriksson dock lite om vad som komma skall.

Gästerna kommer få uppleva ”några få svenska råvaror för att skapa en tydlig smakupplevelse.”

Vidare framgår att: ”Han har lagrat 50 liter krondillslag från sensommaren och utlovar också alger som en del av förrätten. Dessutom tycker han om att göra maten färgsprakande.”

Men desserten då? Hur blir det med den?

Jo, bakom denna står vid årets fest Annie Hesselstad. Hon har en bakgrund som konditor i Svenska Kocklandslaget. Annie Hesselstad tävlade vid OS 2016.

Efter flera år av arbete utomlands i Frankrike och Österrike studerade hon viltplockat och närproducerat vid Örebro Universitet under pandemin.

Jimmi Eriksson, årets kock Nobelmiddagen 2022

Jimmi Eriksson, årets kock Nobelmiddagen 2022

Dan Lepp

Konst och bakverk

Till vardags har hon rollen som chefskonditor på konsthallen Artipelag på Värmdö utanför Stockholm. Där låter hon sig inspireras av skärgårdsnaturen och konsten i framtagandet av sina bakelser.

Hemlighetsmakeriet innan festen är igång gäller i lika hög grad desserten. Men även Annie Hesselstad har berättat lite om hennes kommande skapelses. 

Sjuttio kilo bortglömt plommon

Här framgår att hon redan i slutet av sommaren kärnade sjuttio kilo plommon från Österlen. Dessa frystes sedan in styckvis. Nu ska dessa plockas fram ur frysen och kommer få spela en stor roll i gästernas dessertupplevelse. 

– Plommonet är en lite bortglömd och underskattad frukt. Jag är så glad för denna möjlighet att få skapa en dessert för Nobelpristagare och gäster från olika delar av världen, säger Annie Hesselstad.