Butiksägaren Maruschka Fallai kommer att säga upp sitt kontrakt med Sturegallerian så fort det går ut nästa år, säger hon. Foto: Emil Salmaso

Lokala butiker trötta på Sturegallerian

Särskilt mindre butiker i Sturegallerian kämpar för att överleva pandemin. Butikerna får inte hålla stängt och hänvisas till det statliga stödet. Vissa menar att ägarna till gallerian vill bli av med dem. "Det är en för djävlig situation", säger modebutiksägaren Maruschka Fallai.

  • Publicerad 16:21, 18 dec 2020

Först ombyggnationerna, och sedan corona på det. Det blev double trouble.

Butikerna i Sturegallerian har förlorat upp till 60 procent av både besökare och omsättning sedan januari i år. Mitt i skrev nyligen om hur Hedengrens bokhandel tappade hälften av sin omsättning över en natt.

Inne i gallerian är minst sex butiker övertäckta. Maruschka Fallai pekar mot de två butikerna på vardera sida av hennes.

– Hon stängde i förrgår. Den andra stängde i mars eller april. Vi tvingas att hålla öppet som vanligt utan något stöd eller kortare öppettider. Först ombyggnationerna, och sedan corona på det. Det blev double trouble, säger hon.

Vissa butiksägare tror att Sturegallerian utnyttjar coronapandemin för att bli av med mindre butiker i samband med ombyggnationen. Foto: Emil Salmaso

Inget stöd eller rabatt

Sturegallerian AB ägs av det arabemiratiska fondbolaget Adia i Abu Dhabi som länge velat bygga om gallerian och Sturekvarteren. Stockholms stad klubbade till slut igenom detaljplanen i januari, och byggarbetena satte i gång.

Till följd av byggplanerna har kunderna minskat i flera år, menar två butiksägare. De har inte fått hyresrabatter eller något ekonomiskt stöd av fastighetsägarna.

Maruschka Fallai menar att hon erbjudits tre månaders kredit på halva hyran under sommaren, som sedan återkrävts under hösten.

– De vill bara skyffla över ansvaret på svenska staten. Andra fastighetsägare hjälper sina hyresgäster. Vi har fått lite stöd från staten men det räcker inte. Jag tycker att vi borde haft halverad hyra sedan i mars och minskade öppettider, säger Maruschka Fallai.

"De svälter ut oss"

En butiksägare som vill vara anonym menar att problemen började omkring 2016 – att gallerian medvetet drivs så snålt som möjligt för att bli av med mindre aktörer inför ombyggnationen.

– Jag tycker att de skött sig jävligt dåligt med hyresgästerna.När vi skriver kontrakt med dem lovar de en viss trafik av kunder och ett antal butiker, men de uppfyller inte villkoren. I snitt har de har de haft åtta butiker stängda under hösten. Det blir en mycket tråkigare galleria för Östermalmsborna.

Butiksägaren tror att ännu fler butiker kommer att stänga under början av nästa år.

Dålig tajmning. Maruschka Fallai öppnade en ny butik i våras när coronaviruset bröt ut. För tillfället har hon två butiker med låg omsättning, och kommer att lämna Sturegallerian efter att ha legat där i omkring sex år. Foto: Emil Salmaso

Förvaltaren: "Vi har örat mot rälsen"

Enligt förvaltningsföretaget Newsec är det två butiker som gått i konkurs sedan i våras och en som har öppnat.

– Sedan har vi någon som valt att stänga av olika orsaker. Men det har inget med våra stödpaket att göra, utan hur det gått och hur man ser på framtiden. Vissa butiker har inte alltid gått bra innan heller, säger centrumchefen Ann-Sofie Svennberg.

Hon hänvisar till att man agerar på uppdrag av skotska Aberdeen som förvaltar Adias kapital, och menar att man visst stöttar hyresgästerna.

– Vi har satt in åtgärdspaket och var sist i branschen med att gå tillbaka till ordinarie öppettider. Sedan har vi jobbat med vissa rabatter, men det är individuella diskussioner vi tar direkt med hyresgästerna, säger Ann-Sofie Svennberg.

Varför tror du att vissa butiker är missnöjda?

– Det är svårt att veta när de inte pratat med mig. Jag kan förstå att det finns upprörda känslor, men jag skulle vilja säga att vi var väldigt snabba med stödpaket till våra hyresgäster. Vi har haft örat mot rälsen under den här perioden.

Kommer Sturegallerian att bli en plats där bara stora kedjor har råd att vara?

– Det blir en gissningslek. Men jag tänker att vi kommer att komma ut starkare på andra sidan. Det är viktigt för Sturegallerian med ett unikt utbud från mindre aktörer, så det finns absolut plats för dem.