Det rör sig om en man i 30-årsåldern som led av spelmissbruk och spelade så mycket att han blev vip-kund på spelbolaget.

Som vip-kund kunde han bli bjuden på matchresor. Han kunde också få bonus, som beräknades utifrån hur mycket pengar han satt in och förlorat.

Då började han dra in fler i ett slags pyramidspel, där pengarna de betalade in gick till att täcka hans egna spelskulder, finansiera konsumtion eller fördes över till andra som övertalats att investera.

Några av dem han lurade var vänner och arbetskamrater.

Han sa att han jobbade för spelbolaget och nu gav dem en möjlighet att göra snabba och stora vinster på en riskfri investering.

De som lät sig övertalas fick ofta tillbaka sina pengar med vinst i början. Men senare insättningar på högre belopp gick förlorade.

Vallentunabon lurade av 15 personer sammanlagt 9,7 miljoner kronor. De tog av sina besparingar eller tog lån för att kunna vara med.

Den dömde mannen säger själv att han hade för avsikt att betala tillbaka pengarna.

Men tingsrätten tycker att det är uppenbart att han inte själv trodde på sina löften. Eftersom han bara kunde betala tillbaka med pengar som han fått in när han lurat någon annan måste han ha insett hur stora risker han tog.

Han döms nu till tre månaders fängelse och skyddstillsyn för sex fall av grovt bedrägeri.

I de fall han friades ansåg tingsrätten inte att brotten var grova och de hade därför preskriberats.

Han döms också att betala skadestånd på sammanlagt 3,7 miljoner.