Vattendelare. Liljevalchs+ är en av de mest omdebatterade byggnaderna i Stockholm det senaste året. Foto: Johan Sjölund

Liljevalchs+ kan bli Årets Stockholmsbyggnad

Den har kallats för årets fulaste byggnad. Nu kan den bli den finaste. Liljevalchs+ är en av de nominerade till Årets Stockholmsbyggnad 2022.

  • Publicerad 15:35, 29 apr 2022

Tillbyggnaden på Liljevalchs konsthall har väckt starka känslor.

Förra året utnämndes den till årets fulaste nybygge – innan byggnaden stod färdig – av den antimodernistiska föreningen Arkitekturupproret. Och Sverigedemokraterna ville lägga 20 miljoner på att putsa och måla fasaden rosa.

Andra har hyllat byggnaden som ritats av Gert Wingårdh i samarbete med glaskonstnären Ingegärd Råman. Och förra veckan berättade Mitt i att Liljevalchs+ är en av de nominerade till Årets Stockholmsbyggnad 2022.

– Då är det fel personer som sitter i juryn. Den sticker i ögonen och passar inte alls här, säger Elisabeth Claesson när hon passerar konsthallen en solig förmiddag.

Lite senare stannar Ulf Lindberg till och tar fram mobilkameran.

– Det är första gången jag ser den och jag har ännu inte varit inne, men efter att ha hört den skarpa kritiken måste jag säga att den är kraftigt överdriven.

Han arbetar på Riksantikvarieämbetet, en myndighet som bland annat arbetar med att bevara kulturarvet och känsliga kulturmiljöer.

– Jag tycker att tillbyggnaden är helt okej! Den är bra anpassad i både skala och form.

Omröstningen pågår till den 18 maj. På Stockholms stads hemsida finns information om hur man röstar.

Lisa Kuianpää, 66, pensionär, Solna: – Det är innehållet som betyder något, men jag tycker den är tjusig. Den ser modern ut, ren och fin, och det är fint med glas och betong. Jag som har haft hus tänker på att man slipper skrapa och måla.

Ulf Lindberg, 59, antikvarie, Södermalm: – Det är första gången jag ser den, efter att ha hört den skarpa kritiken måste jag säga att den är kraftigt överdriven. Byggnaden är bra anpassad i både skala och form. Den underordnar sig huvudbyggnaden som faktiskt också är lite av en bunker i sitt uttryck, om än från en annan tid. Däremot hade jag hellre sett att den var byggd i något annat än betong som inte är det mest hållbara ur klimatsynpunkt.

Gunilla Ryberg, 76, pensionär, Gärdet: – Den är djärv! Är man arkitekt måste man ligga i framkant och provocera lite ibland. Den sticker ut, men ögat vänjer sig. Jag tycker att den är okej, det är kul med flaskbottnarna och jag tror att den är bra interiört.

Elisabeth Claesson (till höger), 72, pensionär, Farsta, här tillsammans med väninnan Marianne Brodd: – Om den är nominerad är det fel personer som sitter i juryn. Det är ju den fulaste byggnaden i Stockholm, den passar inte alls in i stilen här, säger Elisabeth.

10 finalister

Förskolan Kastanjen, Södermalm

Kajplats 6, Liljeholmen

Kärrtorps centrum, Kärrtorp

Liljevalchs+, Djurgården

Oxford/Kvartetten, Hagastaden

Parkhuset, Södermalm

Pumpstationen Hammarbybacken, Södermalm

Tillbyggnad Bromma kyrka, Bromma

Yogapaviljongen i Vasaparken, Vasastaden Å

keshovs Arboretum, Bromma

Källa: Stockholms Stad

Visa merVisa mindre

Mitt 23 april