– Efter 17 år som kommunalråd och gruppledare är det dags. Jag slutar mitt i mandatperioden så att min efterträdare ska få goda förutsättningar att komma in i uppdraget och styret av Göteborg. Jag är oerhört tacksam för dessa år, säger Helene Odenjung (L).

Vid årsskiftet lämnar hon sina politiska uppdrag som Liberalernas gruppledare, kommunstyrelsens vice ordförande och skolkommunalråd.

Anledningen ska enligt pressmeddelandet vara att hon efter 17 år som heltidsanställd politiken känner att det var dags att kliva av.

Missnöje under våren

Helene Odenjung har haft en ledande roll i omläggningen av skolpolitiken och har under våren fått hård kritik för bland annat skolvalet där många elever placerats på andra skolor än de valt. Det har lett till ett stort missnöje bland elever och föräldrar under våren.

– Det är inte därför jag lämnar. Det nya systemet hade vi ju redan 2019, och det var en del i den uppgörelse som alla var med på. Man har rätt att välja skola, det är reglerat i skollagen, men man har också rätt att få en skola i närheten – och det blev fel i systemet. Det finns en internrevision som förvaltningen tillsatt som ska säkra upp att det inte händer igen, säger hon i en intervju med GP som svar på frågan om hur det är att lämna över den frågan nu.

Göteborg Direkt har sökt Helene Odenjung.

https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/pressad-skolbudget-splittrar-politiken/reptfq!bbjqAc3lm6zYByOsxwSAmw/