Leo Turlock ritade vinnarbingen. "Inspiration har jag så klart tagit från allt mitt läsande under perioden som jag varit intresserad av Kalle Anka. Sedan har jag kommit på massor av idéer själv", säger han. Foto: ©Disney/Privat

Leo från Sumpan är arkitekt i Ankeborg

Leo Turlock, 12, drömmer om att bli arkitekt. På sätt och vis är han redan det, efter att ha vunnit en teckningstävling i Kalle Anka & c:o.

  • Publicerad 15:06, 17 jun 2022

Hur ska Joakims nya pengabinge se ut? Den frågan blev Kalle Anka-läsarna skyldiga att besvara när tidningen utlyste en tävling tidigare i år.

Hundratals förslag skickades in, varav ett kom från Leo Turlock i Centrala Sundbyberg. På sin surfplatta hade han krafsat ihop en rejält uppgraderad version av världens mest kända sparbössa, och givit den namnet Multibingen.

Vinnande koncept. Leo Turlocks vinnarbidrag förverkligat i serien "Den nya pengabingen". Foto: ©Disney

Den svävande tingesten med jetmotor är enligt Leo själv "ofantligt säker och skyddar sig själv från inbrott". Ändå var det en överraskning när det glada beskedet trillade in i mejlkorgen.

– Först trodde jag att det bara var en bekräftelse på att mitt bidrag hade kommit fram. Men så stod det: "Du har utsetts till vinnare." Hela mitt hjärta hoppade till.

Ett himla jäktande

Färdigställandet av teckningen pågick in i det sista.

– Det var ett himla jäktande men jag tycker att den blev jättesnygg.

Strandpromenad fylldes med konst

Och inspiration hade han gott om. Inte minst från sin samling med runt 250 stycken Kalle Ankas pocketar.

– Just nu är jag väldigt Kalle Anka-intresserad, vår lägenhet svämmar över av tidningar. Det blir lite för mycket ibland, så mamma har fått lämna över en del till second hand.

Vad gillar du med Kalle Anka?

– Jag tycker att handlingen är väldigt komisk, och orden i historierna. Jag gillar också hur man känner igen tecknares olika stilar, hur de ritar. Jag brukar känna igen Flemming Andersen, han har ett speciellt sätt med vissa linjer. Och Mau Heymans ritar gubbar på ett speciellt sätt.

Vind byggs om – blir lägenheter för unga

Priset till den store segraren svarade dock en annan tecknare för: spanjoren Fernando Güell, som ritade Kalle Anka-berättelsen "Den nya pengabingen" där Leos skapelse nu medverkar.

I serien figurerar även arkitekten själv – med näbb.

Seriefigur. Leo i anktappning, i Kalle Anka & c:o. Foto: ©Disney

– Jag tycker att de fick ordning på mitt hår, med linjerna. Det såg väldigt snyggt ut, säger Leo.

Vill du själv bli Kalle Anka-tecknare?

– Det skulle jag kunna tänka mig som ett extrajobb. Men det jag helst vill jobba med är 3D-arkitektur. Jag går gärna den estetiska linjen och lär mig lite grunder i design.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Konsthallen larmar: Kan behöva läggas ner

Nyheter Fortsatt krympt stöd från staden Ekonomiska orosmoln fortsätter att hopa sig över Marabouparken. Nästa år kan konsthallens verksamhet vara finito, varnar dess chef.torsdag 23/6 12:27

Startskottet har gått för prestigebygge

Nyheter 113 hyresrätter stundar för Kvarnstugan Första spadtaget är avbockat, nu kan bygget av kvarteret Kvarnstugan i västra Ursvik växa fram. Här ska bostäder samsas med kultur, restaurang och butiker.torsdag 23/6 12:22

Semir är Årets sundbybergare 2022

Nyheter "En klapp på axeln som betyder jävligt mycket" Semir Yebio och hans vänner ville ge något tillbaka till uppväxtorten Hallonbergen. Sedan dess har Semir fixat både nattvandringar och ungdomsaktiviteter – samt en nominering i tävlingen Årets...torsdag 23/6 12:19