Den 29 september tar Sverige nästa steg mot en återgång till det gamla normala. Det meddelande socialminister Lena Hallengren (S), vid en pressträff i förra veckan.

– Nu tar vi ytterligare ett steg mot en normal vardag, och ett samhälle fritt från restriktioner, sa hon då.

Det innebär att maxtaken på deltagare vid offentliga och privata tillställningar slopas, och att kvarvarande restriktioner på serveringsställen och fik tas bort.

Ett glädjande besked för Aydin Senci på restaurangen Lilla Vårsta.

– Det är nog en lättnad för alla, även om jag tycker det är lite tidigt att öppna allt. Men sett till ekonomin så är det bra, säger han.

Senci tror inte att han kommer att släppa på alla restriktionerna så fort tillåtelse ges. Istället kommer han nog att fortsätta hålla bra med avstånd mellan borden, och kanske vänta med stora underhållningsprogram i restaurangen.

– Störst fokus kommer fortsätta ligga på barnfamiljer och bra mat. Allt det andra kommer vi ha framöver, i takt med att vi sakta men säkert återgår till det normala, säger han.

Räddningen för festarrangören

Tidigare har max 50 personer fått samlas vid privata tillställningar. Dit räknas bland annat festlokaler och bröllopsfest. Det senare har varit en stor inkomstkälla för Grödinge bydgegård, som erbjuder en festlokal för runt 100 personer.

Men sedan restriktionerna infördes har man inte haft någon inkomst alls.

– Det har varit helt dött. Vi har fått leva på rost och röta, säger Herbert Falk, ordförande för Grödinge bydgegårdsförening.

Därför är beskedet om att kunna släppa på folk i full skala igen glädjande. Men också lite jobbigt, tycker Falk.

– Det underlättar ju för våra gäster som vill ha fest och andra sammankomster hos oss. Men vi befarar ett ökat tryck på bokningar, något vi kan se redan nu, säger han.

Kunderna tillbaka

Red Fort India i Salems centrum fick nästan stänga ned under pandemin. Men tack vare hemleveranser kunde man hålla sig flytande.

– Vi förlorade alla våra stamkunder, och hade vi inte haft möjlighet till hemleverans hade vi nog fått stänga, säger medarbetaren Abdul Mannan.

Ägaren Ricki Mannan, som är med via telefon, delar samma bild.

– Men nu har vi fått tillbaka många kunder, och det känns bra, säger han.

Vad tycker du om att restriktionerna lättar?

Emilia Mark, Tumba.

– Jag förstår att folk vill öppna för att få det sociala igen, å andra sidan är det inte så många som har vaccinerat sig. Botkyrka och Södertälje är ju bland de sämsta i länet. Så därför tycker jag att man släpper på lite för fort. Man kanske skulle ha väntat ett år till?

Carina, Salem.

– Jag tycker det är slapphänt och nonchalant att lätta allt på en gång. Från en dag till en annan ser man folk utan munskydd. Jag själv har det så ofta jag bara kan.

Pia Eriksson, Salem.

– Jag tycker det är lite för tidigt, även om jag tror att hålla avstånd är något vi kommer fortsätta göra. Jag tycker att man skulle ha släppt på när vaccinationsgraden är högre. För vaccinera sig bör man göra, inte bara för sig själv – utan för andra också.

Lena Näslund, Salem.

– Man släpper på för snabbt. Man borde ha släppt lite i taget, sakta men säkert. Som stora evenemang och idrottstävlingar som sker utomhus, där hade man kunnat släppa tidigare så att de hade fått möjlighet att återhämta sig istället för allt samtidigt.