Välkommet. Abdul Mannan och Shana Begum på Red Fort India i Salem står redo för att ta emot alla gamla stamkunder som de förlorade under pandemin. Foto: Sacharias Källdén

Lättnad i Botkyrka och Salem när restriktionerna lättar

Den 29 september kan vi säga adjö till publikbegränsningar och restriktioner för restauranger. Beskedet välkomnas på flera håll i Salem, Vårsta och Grödinge, men möts också av viss skepsis.

  • Publicerad 06:13, 18 sep 2021

Den 29 september tar Sverige nästa steg mot en återgång till det gamla normala. Det meddelande socialminister Lena Hallengren (S), vid en pressträff i förra veckan.

– Nu tar vi ytterligare ett steg mot en normal vardag, och ett samhälle fritt från restriktioner, sa hon då.

Det innebär att maxtaken på deltagare vid offentliga och privata tillställningar slopas, och att kvarvarande restriktioner på serveringsställen och fik tas bort.

Ett glädjande besked för Aydin Senci på restaurangen Lilla Vårsta.

– Det är nog en lättnad för alla, även om jag tycker det är lite tidigt att öppna allt. Men sett till ekonomin så är det bra, säger han.

Senci tror inte att han kommer att släppa på alla restriktionerna så fort tillåtelse ges. Istället kommer han nog att fortsätta hålla bra med avstånd mellan borden, och kanske vänta med stora underhållningsprogram i restaurangen.

– Störst fokus kommer fortsätta ligga på barnfamiljer och bra mat. Allt det andra kommer vi ha framöver, i takt med att vi sakta men säkert återgår till det normala, säger han.

Lättnad över lättnader. Aydin Sencis restaurang Lilla Vårsta har klarat sig bra under pandemins restriktioner. Nu är han lättad över att restriktionerna hävs. Foto: Albin Tingstedt

Räddningen för festarrangören

Tidigare har max 50 personer fått samlas vid privata tillställningar. Dit räknas bland annat festlokaler och bröllopsfest. Det senare har varit en stor inkomstkälla för Grödinge bydgegård, som erbjuder en festlokal för runt 100 personer.

Men sedan restriktionerna infördes har man inte haft någon inkomst alls.

– Det har varit helt dött. Vi har fått leva på rost och röta, säger Herbert Falk, ordförande för Grödinge bydgegårdsförening.

Därför är beskedet om att kunna släppa på folk i full skala igen glädjande. Men också lite jobbigt, tycker Falk.

– Det underlättar ju för våra gäster som vill ha fest och andra sammankomster hos oss. Men vi befarar ett ökat tryck på bokningar, något vi kan se redan nu, säger han.

Fullt hus. Grödinge bygdegård kan från den 29 september börja ta emot gäster i full kapacitet. Föreningen som sköter gården siktar även på att kunna arrangera egna publika arrangemang framöver. Foto: Albin Tingstedt

Kunderna tillbaka

Red Fort India i Salems centrum fick nästan stänga ned under pandemin. Men tack vare hemleveranser kunde man hålla sig flytande.

– Vi förlorade alla våra stamkunder, och hade vi inte haft möjlighet till hemleverans hade vi nog fått stänga, säger medarbetaren Abdul Mannan.

Ägaren Ricki Mannan, som är med via telefon, delar samma bild.

– Men nu har vi fått tillbaka många kunder, och det känns bra, säger han.

Vad tycker du om att restriktionerna lättar?

Foto: Sacharias Källdén

Emilia Mark, Tumba.

– Jag förstår att folk vill öppna för att få det sociala igen, å andra sidan är det inte så många som har vaccinerat sig. Botkyrka och Södertälje är ju bland de sämsta i länet. Så därför tycker jag att man släpper på lite för fort. Man kanske skulle ha väntat ett år till?

Foto: Sacharias Källdén

Carina, Salem.

– Jag tycker det är slapphänt och nonchalant att lätta allt på en gång. Från en dag till en annan ser man folk utan munskydd. Jag själv har det så ofta jag bara kan.

Foto: Sacharias Källdén

Pia Eriksson, Salem.

– Jag tycker det är lite för tidigt, även om jag tror att hålla avstånd är något vi kommer fortsätta göra. Jag tycker att man skulle ha släppt på när vaccinationsgraden är högre. För vaccinera sig bör man göra, inte bara för sig själv – utan för andra också.

Foto: Sacharias Källdén

Lena Näslund, Salem.

– Man släpper på för snabbt. Man borde ha släppt lite i taget, sakta men säkert. Som stora evenemang och idrottstävlingar som sker utomhus, där hade man kunnat släppa tidigare så att de hade fått möjlighet att återhämta sig istället för allt samtidigt.

Detta gäller ännu – till den 29 september

Vid allmän sammankomst eller offentlig tillställning undviks trängsel, deltagare ska kunna hålla avstånd till varandra och handtvätt eller handsprit erbjuds.

Maxantal deltagare inomhus: 50 stående/300 sittande.

Maxantal deltagare utomhus: 600 stående/3 000 sittande. Max 900 får samlas på ett ställe vid idrottsevenemang. 1 800 personer får delta i demonstrationer utomhus.

Källa: Länsstyrelsen, Krisinformation

Visa merVisa mindre

Detta gäller efter den 29 september

Deltagartak för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar slopas.

Deltagartak för privata sammankomster tas bort.

De restriktioner som finns kvar för exempelvis restauranger tas bort.

Folkhälsomyndighetens råd om att jobba hemifrån tas bort och en återgång till arbetsplatsen kan ske stegvis. Att stanna hemma vid symtom gäller fortsatt.

Källa: Regeringen

Visa merVisa mindre