Jenny Rogneby tar sig an nya utmaningar när hon släpper första delen i en ny deckarserie.

I dag är hon författare på heltid, innan dess jobbade hon som brottsutredare i sju år. Med sin bakgrund hosCitypolisen har hon god insyn i det polisiära arbetet.

– Som författare kan man ju göra research men det finns en del saker som är svåra att läsa sig till. Som stämningen på en polisstation.

Jenny debuterade med den hyllade serien om Leona som getts ut i 14 länder.

Flyttade utomlands

– Jag tog tjänstledigt från jobbet. Hade ingen lön och sålde min lägenhet i Stockholm och allt jag ägde förutom några minnesgrejer. Sedan flyttade jag utomlands. Inget fick distrahera mig. Första boken kom ut 2014 och så började det för mig. Jag hade inte haft en tanke på att bli författare innan dess men jag kunde inte släppa idén om Leona.

I den nya boken Medlaren blir en kvinna våldtageni Stockholmsområdet. Våldtäktsmannen grips, döms och avtjänar sitt fängelsestraff.

När frigivning närmar sig erbjuds han och offret en möjlighet att mötas och tala om händelsen tillsammans med medlaren Angela Lans.

När hon får höra de olika berättelserna börjar hon förstå att något inte stämmer.

Angela Lans blir tvungen att ställa sig frågan vem som egentligen är offer och vem som är förövare.

– I andra deckare sker ofta ett brott, sedan går resten av boken ut på att hitta gärningsmannen. I mitt fall börjar boken där. Man vet redan vem den skyldige är.

Hur fick du idén till Medlaren?

– När jag jobbade som brottsutredare satt jag i förhör med misstänkta och målsägande var för sig. Jag fick höra deras olika berättelser men de möttes aldrig. I utredningen och rättssalen gör man nästan allt för att de ska slippa möta varandra.

– Men hur blir det när de möts? När de hör varandras upplevelser? Den frågan har fascinerat mig.

Mer likheter

I verkligheten erbjuds medling endast till unga gärningspersoner. Men i boken har huvudkaraktären fått igenom medling för vuxna under en provperiod.

Känns det nervöst att påbörja en ny serie?

– Jag har varit ganska nervös men jag har fått fina reaktioner hittills. Men våldtäkt är det känsligaste brottet att skriva om idag. Det har känts nervigt för jag vet inte hur den kommer tas emot.

Huvudkaraktären Angela Lans är en svart kvinna som utsätts för hot och vardagsrasism.

– Det finns nog lite av mig i alla mina karaktärer. Men jag har mer likheter med min huvudkaraktär den här gången än med den förra.

Jenny tror att Medlaren kommer utmynna i tre böcker.

– Men det sa jag om Leona också och det blev fem böcker ändå.