Enligt en rapport från länsstyrelsen flyttar fler från regionen än in för tredje året i rad och låg- och medelinkomsttagare har det tufft att ta sig in på bostadsmarknaden.

LÄS ÄVEN: Ilska över stora renoveringsplaner vid Fridhemsplan

Där har det befintliga beståndet, där bostäder med lägre hyra finns och som oftast allmännyttan står för, en stor betydelse. Men det finns inte tillräckligt många för att möta efterfrågan.

Göra samma sak

Dessutom minskar utbudet för varje år genom omvandlingar och renoveringar med efterföljande hyreshöjningar – och det fylls på med nya, dyrare hyresrätter.

Ett stort problem, enligt Henrik Weston, en av författarna till rapporten.

– Det är oroväckande när det sker så här pass omfattande och på så många håll i Stockholms län, säger han.

När det gäller renoveringar handlar det många gånger om konceptrenoveringar, där det ofta ingår standardhöjningar som hyresgästen inte vill ha – och sedan inte kan betala hyran för, enligt rapporten.

Henrik Weston lyfter fram exempel med bostadsbolag där hyresgästerna kan påverka åtgärderna och därigenom även kommande hyra. Där skulle kommunala bolag kunna få tydligare ägardirektiv om att hålla nere kostnader vid renoveringar för att minska hyreshöjningar, enligt honom.

– Men oftast är det enklare för bolagen att gå in och göra samma sak i varje lägenhet. Men det blir sämre för hyresgästerna och för invånarna i vårt län på sikt.

Fortsätter utvecklingen finns det inga billiga bostäder kvar i länet om 25 år, enligt honom.

– Det är en ohållbar utveckling. Var ska människor med lägre inkomster bo framöver? Ska Stockholm bli ett Florida eller en kreativ region?