Nemanja Kovacevic jobbade tidigare som trygghetskoordinator på ungdomsenheten. Han menar att problemen började på allvar när Nav1 öppnade i Messingen.

– Jag såg hur verksamheten misslyckades och snabbt blev ett nav för omsättning av narkotika. I stället för att bli den trygghetssatsning som det var tänkt med hjälp med cv, jobbsök och vidarestudier blev det raka motsatsen med hög musik, discolampor och ingen struktur alls, säger han.

Nav1 flyttade till Vega från Messingen 2019 men stängdes under pandemin. Nu har Nav1 upphört som verksamhet.

https://www.mitti.se/nyheter/narhet-till-stationen-ger-otrygghet-nav1-flyttas-fran-messingen/lmsft!6475963/

Nemanja tar även upp problem på de fritidsgårdar som drivs av kommunes ungdomsenhet, som Grimbogården, Väsbygården och Smedbygården.

– Många, även ungdomarna, upplevde det som att fritidsgårdarna tävlade med varandra i stället för att samverka. Min uppfattning är att verksamheterna för äldre, som Mobila ungdomsenheten och Vega, svalde mycket av resurserna.

”Jag var obekväm”

Han säger att han skäms för att han lämnade kommunen, men att han kände att han inte hade något val.

– Jag var obekväm när jag redan inför 2020 varnade för gängen och pekade ut individer. Men inga orosanmälningar skrevs.

Arbetsmiljön utreddes

Förra hösten beslutade kultur- och fritidschef Maria Röstberg att genomföra en genomlysning av ungdomsenheten, med fokus påarbetsmiljö och organisation.

Den externa utredningen bekräftar på många punkter det som Nemanja Kovacevic har lyft. Personalen lider av ohälsa och arbetsrelaterad stress, arbetsbelastningen är hög och resurserna inte anpassade efter dagens krav.

Utredningen pekar även på brister i styrning och otydligt ansvar. Medarbetare beskriver att verksamheten inte är professionell nog, att det är rörigt och för mycket kaos.

”Duktiga fritidsledare skulle man skämmas för att uppmuntra att söka. Deti kombination med den tuffa miljön har lett till att många t.o.m. avrått andra som övervägt från att söka.”

– Vi landade i att vi bland annat behövde se över arbetsledarrollen. Vi har nu skapat två biträdande enhetschefer som ska vara nära verksamheten. Chefsrollen ska vara tydligare, säger Maria Röstberg.

Hur har ungdomarna som besöker fritidsgårdarna påverkats av det som framgår av utredningen?

– Medarbetarna ute i verksamheterna som möter ungdomarna varje dag gör ett jättefint arbete med ungdomarnas bästa i fokus, säger Maria Röstberg.

På frågan om det stämmer att verksamheterna avstod från att göra orosanmälningar ger Maria Röstlund inget tydligt svar.

– För ett antal år sedan vet jag att det lyftes att samarbetet kunde förbättras mellan ungdomsenheten och social­tjänsten, vilket man jobbat med. Min bild är att det i dag finns bra kontaktytor.

I utredningen står det att ”Målet är att ha världens bästa ungdomsenhet.” Men det står också att ”Hur man når dit och var man är i dag vet ingen, men man tror det är mycket långt kvar.”

För att få ordning på de stora bristerna på fritidsgårdarna har fyra områden pekats ut: uppdraget, organisationen, rutiner och kultur.

– Nu jobbar enheten vidare utifrån den här fyrstegsraketen, säger Maria Röstberg.

Enligt henne är organisationen satt, men håller på att förfinas.

”Inget unikt för kommunen”

Även facket är med på tåget.

– Arbetsmiljöproblemen på ungdomsenheten är inget som är unikt för den här kommunen – frågan är varför inte fler enheter arbetar med psykosocial och organisatorisk arbetsmiljö, säger Anna Rosenkvist från Kommunal.

Enligt henne gjordes arbetsmiljöutredningen som ett led i att många arbetsmiljöproblem framkommit.

– Men med tanke på hur ungdomsenhetens resurser sparats på under den senaste mandatperioden är det inte konstigt att de upplever arbetsmiljöproblem. Nedskärningar leder till minskade resurser – vilket gör att man som arbetstagare hela tiden får arbeta på bristningsgränsen. Detta nöter på personal precis som på arbetsledning, säger Anna Rosenkvist.