Kommunanställda i Haninge fick i genomsnitt 1,59 procent avsatta i årets lönerevision. Men med en inflation på 2 procent under augusti finns det en risk att löneökningen i stället blir en reallönesänkning.

Mitt i har varit i kontakt med en lärare i Haninge som reagerat starkt på årets avsatta procentsats.

– Det känns inte särskilt roligt. Vi har behövt hålla i gång undervisningen och omställt en massa under pandemin, detta gör en irriterad, menar hon.

Ekonomisk fråga

Det är kommunen som bestämmer hur mycket som ska avsättas för den genomsnittliga procentsatsen. Ett osäkert ekonomiskt läge är vad som ligger bakom årets procentsats säger Henrik Lindh, utbildningsdirektör i Haninge.

– Utifrån beräkningar och rekommendationer som Sveriges kommuner och regioner lagt fram visades behov på effektiviseringar i år. En del av det är en återhållsam löneöversyn för 2021, säger han.

För 2019 låg procentsatsen på 2,83 procent, förra året hamnade den på 1,56 procent.

"Fel signaler"

Även Lärarförbundet i Haninge reagerade på procentsatsen.

– Facket har varit tydliga med att detta ger fel signaler till anställda som slitit under pandemin. Det får en att tänka att de inte uppskattar det jobb som kåren gjort. Många kollegor är uppgivna och undrar hur dom kan göra så här, säger ordförande Mats Pettersson.

Samtidigt påpekar Henrik Lindh att lärarlönerna i Haninge är höga. Förra året hamnade kommunen på en första plats när det kom till lärarlönen i Lärarförbundets rankning.

– Där har vi en starkt position. Om höjningen procentuellt varit låg under året innebär inte det att vi inte har bra löner. De skatteintäkter och förutsättningar vi har i kommunen speglas i lönerevisionen, inte vår uppskattning för våra anställda, säger han.

Enligt facket ger årets procentsats fel signaler till anställda, hur tänker du kring det?

– Den signal jag vill skicka till lärarna är att dom gör ett fantastiskt jobb särskilt under pandemin. Men vi vill också skicka en signal om att vi vill vara ansvarsfulla för de skatteintäkter och budget vi har att röra oss med. Den här procentsatsen har vi för att kunnat ta ansvar för alla delar, menar Henrik Lindh.