På onsdagsmorgonens första lektion ska en elev i mellanstadiet på en skola i Järva ha riktat en kniv mot en annan elev i samma klass.

Två lärare lyckades avvärja händelsen snabbt, och ingen, varken elever eller lärare, kom till skada.

Fortsätter som vanligt

Lektionerna fortlöpte som vanligt under onsdagen efter det som inträffat, och skolledningen var runt i klasserna för att svara på barnens frågor och informera om vilka åtgärder som vidtagits.

På torsdagsförmiddagen beskrev rektorn på skolan stämningen som lugn.

– Vi har lektioner som vanligt även i dag, men stärker upp med elevhälsans personal som finns tillgänglig hela tiden för att svara på frågor eller möta oroliga elever. Vår erfarenhet är att det är väldigt viktigt att fortsätta med undervisning som vanligt i den mån det går, även när det hänt allvarliga saker, säger rektorn till Mitt i.

Nära kontakt

Personalen som var med vid händelsen mår efter omständigheterna väl och undervisar som vanligt, enligt rektorn. Rektorn står även i nära kontakt med både vårdnadshavarna till eleven som drog kniv, och eleven som blev utsatt.

– Föräldrarna till eleven som hade med sig kniven tar händelsen på väldigt stort allvar, och eleven som blev utsatt mår efter omständigheterna bra. Vi kommer ha fortsatt kontakt och dialog med alla inblandade, säger rektorn.

Varför kniven tagits med till skolan och varför den drogs är ännu oklart.

– Det försöker vi ta reda på nu. Det blir väldigt många tankar, åsikter och spekulationer från olika håll när något sådant här händer, men för mig är det viktigt att vi tar det steg för steg, samtalar och lägger ett ordentligt pussel så här i efterhand för att ordentligt kunna kartlägga vad som hänt, säger rektorn.

Händelsen är både polisanmäld och anmäld till socialtjänsten. Eleven som bar kniv är avstängd från skolan i en vecka i enighet med bestämmelserna i skollagen.

Föräldrar oroliga

Vid 14-tiden på onsdagseftermiddagen fick föräldrarna på skolan ta emot ett mejl om det inträffade.

– Det är helt sjukt. Det är en otroligt jobbig känsla när man har barn i samma klass. Mitt barn chockades av händelsen, och berättade att många ska ha blivit väldigt rädda, säger en förälder.

Enligt föräldern är det flera som oroas över det som inträffat.

– Det känns obehagligt, man blir så klart rädd, säger hen.

Vidtar rimliga åtgärder

Enligt rektorn pågår ett arbete för att säkra att det inträffade inte ska hända igen.

Hur ska ni garantera säkerheten för eleverna framåt?

– Det finns ingenting som någonsin ursäktar att man tar med ett vapen från skolan. Nu är eleven avstängd en vecka. Vi kommer vidta tillräckliga åtgärder, men jag vill inte tala mer om planerna framåt. Det blir ett arbete för mig som rektor, i samarbete med familjerna. Självklart kommer elevernas säkerhet alltid i första hand.