– Det var väldigt mycket köer. På en del håll gick folk för att de blev trötta på att vänta. Det var besvärligt. De fick stå och vänta, för det gick inte att sitta, säger Margareta Olin (S), 2:e viceordförande i Österåkers val- och demokratinämnd.

– Många blev arga.

I stort tycker hon ändå att valet i Österåker gick bra, men när hon summerar sina intryck sticker en del ut. De ändrade reglerna som innebär att man först hämtar valsedlar bakom en skärm innan man går och röstar ställde till det en hel del.

Stulna valsedlar

Detta eftersom en del väljare rörde till bland valsedlarna eller rent av stal eller gömde valsedlar, något röstmottagarna hela tiden måste åtgärda.

– Ofta lades partiers valsedlar över med andra Det räcker ju att man lägger ett partis valsedel över ett annats så syns de inte. Det finns några som tycker det är jätteroligt, men det är ett bekymmer, säger Margareta Olin.

Hon säger också att hon fått uppgift om att vissa partiers valsedlar saknades helt i några av Österåkers vallokaler.

Efter valet har Valmyndigheten dessutom fått en rapport om att vissa partiers valsedlar saknades eller hade stulits i Österåker redan under förtidsröstningen 2 september.

Var det någon som valde att gå hem istället för att köa på valdagen?

– Det var väl några människor här och där, kanske 50-70 stycken. Men det är svårt att uppskatta antalet, säger Margareta Olin.

Vad kan man göra för att problemen i Österåker inte ska upprepas nästa val?

– Man kan ha två stationer i stället för en där man tar valsedlar, säger Margareta Olin.

– Vi borde också se över våra lokaler. De är inte optimala. Men Österåker har vi inte så många lämpliga lokaler.

Köer på Rindö

I Vaxholm gick det betydligt bättre:

– Vi hade väl lite köer på Rindö mitt på dagen, men sedan tunnade det ut. Men det var inget som störde bilden, säger Esbjörn Nyström (C), ordförande i Vaxholms valnämnd.

– Alla som ville fick rösta och jag har inga indikationer på att det var några problem.

Hur var detta jämfört med tidigare val?

– Som jag upplever det var det att man skulle plocka valsedlar enskilt som ställde till det. Men i Vaxholm har det inte varit så stora bekymmer. Men det kommer nog bli en del eftersnack om det.