Sammanpressad cannabis hittades i kartongerna som fanns i den lastbil som körts upp från Holland. Foto: Polisen/Mostphotos

Långa fängelsestraff för knarksmuggling till Vallentuna

Det blir mångåriga fängelsestraff för två män som nu dömts för grova narkotika och smugglingsbrott. Båda kommer att överklaga.

  • Publicerad 05:15, 9 nov 2020

I somras ertappades de utanför en lagerlokal i Brottby dit nära 400 kilo narkotika hade körts upp från Holland samma dag. Chaufför var en 53-årig belgisk medborgare, som nu döms till åtta års fängelse och utvisning för synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling.

53-åringen erkände att han kört en lastbil upp till Sverige. Han nekar dock till att ha insett vad han transporterade. I stället för de 288 kilo cannabis och 108 kilo amfetamin som låg i kartongerna säger han sig ha trott att det var möbler.

Amfetamin i bilen

En 50-årig man påträffades också vid lagerlokalen och döms till sju års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott. I hans bil hittade polisen vid tillslaget 101 kilo amfetamin.

Han går med på att han lastade om kartonger i Brottby, men säger att han trodde det rörde sig om Viagra, som han fått order att hämta av en person med stort våldskapital. En förklaring han gav på först under rättegången.

Med andra ord erkände båda att de hade haft med godset att göra men förnekade att de förstått att de rörde sig om knark. Men domstolen anser att männens bortförklaringar är osannolika och att de måste ha insett vad som fanns i lasten.

De två männen kommer att överklaga domen. Men åklagare Henrik Söderman är nöjd med utslaget.

– Tingsrätten accepterade ju det åtal jag väckte och vi var av ungefär samma uppfattning om straffet.