Podden heter just "Sjuka myter" och tre avsnitt ligger nu ute på Spotify: De handlar om vikt, BMI och antioxidanter. Härnäst väntar kyla och förkylning, socker och sötningsmedel och cancermyter.

Robel Malki och Jonna Nilsson är cancerläkare och lärde känna varandra under studietiden. Sedan tio år jobbar de på Södersjukhuset.

Socker och cancer

Med podden vill de spräcka myter som cirkulerar, ofta i sociala medier, men också sådant som de får höra av patienter.

– Som onkolog handlar det förstås ofta om sådant som är kopplat till cancer. Till exempel att socker göder cancer och att man kan bli cancerfri genom fasta. Men det finns inga sådana samband, säger Robel Malki.

En annan vanlig myt är annars att kost och motion botar sjukdomar. Och det ligger en viss sanning i det.

– Men det är inte så enkelt som att "träna så slipper du cancer".

Inte så enkelt

Hur är det med övervikt och karaktär då? Och nej, det handlar inte bara om ohälsosamma vanor och för lite fysisk aktivitet, utan även om hormoner, ämnesomsättning och social situation.

– Hade det bara handlat om energi in och energi ut hade väl alla varit normalviktiga, säger Jonna Nilsson.

Intresset för medicinska frågor och hälsa har ökat, noterar de, inte minst i sociala medier.

Populärt med läkare

Ett antal läkare har också blivit kändisar genom att dela med sig av sin kunskap, till exempel Mikael Sandström och Agnes Wold.

– Jag tror att alla hälsotips, coacher och förenklingar gör att många vill ha utlåtanden från experter i stället, säger Robel Malki.

Ofta ligger en hel industri bakom myterna. Som att man behöver ta antioxidanter för att stoppa de fria radikaler som skadar cellerna, och som gör att vi åldras.

Skadligt

Men att ta tillskott kan göra mer skada än nytta, visar studier de gått igenom.

– Det är bättre att äta en varierad kost, säger Jonna Nilsson.

Till våren planeras nya poddavsnitt. Tanken är att då ta upp andra medicinska frågor, som hur cancer förökar sig, eller vad insulinresistens är och varför så många drabbas av diabetes typ 2.