– Vi följer hela tiden vår frånvaro på skolan, både bland personal och elever, och när någon är sjuk rekommenderar vi provtagning. När vi fick veta att det fanns flera fall med covid-19 tog vi kontakt med smittskyddsläkaren. Vi har haft dialog i flera dagar och till slut landade det i en rekommendation om att stänga den delen av skolan, säger Hagaskolans rektor Anna Andréasson.

Beslutet togs formellt av barn- och ungdomsnämnden, i form av ett ordförandebeslut, och vårdnadshavarna informerades på onsdagskvällen via schoolsoft.

– Det blev väldigt kort varsel, men vi har kunnat luta oss mot de förberedelser som vi har gjort. Tidigare har högstadieelever haft fjärrundervisning och då har de kunnat koppla upp sig och ha lektioner, men vi har inte digitala verktyg på det sättet för lågstadiet, säger Anna Andréasson.

Lärarna har emellertid planerat ett upplägg och finns tillgängliga på Google Meet.

– Det blir svårt så klart. Inte alls optimalt, men vi får göra det bästa av situationen.

Bara lågstadiet

De föräldrar som har samhällsviktiga funktioner och därför är i behov av omsorg för sina barn kan höra av sig till skolan, vilket även gäller för fritidsverksamheten under måndag–onsdag i nästa vecka då det är sportlov.

Smittspridningen har varit omfattande på lågstadiet, men tydligt avgränsad dit, berättar Anna Andréasson.

– Ja, mellan- och högstadiet har inte drabbats. De har närundervisning som vanligt i dag och i morgon.

Beslutet om distansundervisning i årskurs 7–9 efter lovet, i vecka 10, gäller så som tidigare har meddelats.

Föräldrarnas ansvar

När en elev är hemma eller får undervisning hemma på distans är det inte skolan, utan i stället vårdnadshavaren, som har tillsynsansvar för eleven.

De flesta föräldrar har dock tagit emot beskedet om distansundervisning på ett bra sätt, tycker Anna Andréasson.

– Ja, vi har ett gott samarbete med våra vårdnadshavare, och de med samhällsviktiga funktioner som inte kan vara hemma har ju möjlighet att anmäla behov av omsorg.