Sedan tidigare har biblioteket i Alvik hållt stängt på lördagar. Sedan 1 mars är det även stängt på söndagar.

– Ja, det stämmer, det var från 1 mars som vi var tvungna att göra så, säger Erik Dardel, biträdande enhetschef för biblioteken i Bromma.

Beror det på besparingar?

– Nej, det är för att kunna leva upp till de här bestämmelserna om veckovila som numera är lagstiftade. Vi lyckades inte att lösa det med den personal vi har och därför är vi tvungna att stänga i Alvik, ett av de sex bibliotek som ingår i enheten Bromma, Hässelby och Vällingby, säger Erik Dardel.

Har ni fått reaktioner?

– O ja, det har vi fått, det har kommit synpunkter både till personal på plats och till mig.

Vad säger folk?

– De tycker inte att det är bra, ingen tycker att det är bra, det är både unga människor och äldre som hör av sig och tycker att det är dåligt.

Vad är din egen kommentar?

– Det känns aldrig bra att stänga bibliotek men det var helt enkelt för att vi blev tvungna att göra det för att kunna följa lagen.

Kommer ni att tappa besökare?

– Ja, så kommer det att bli, de söndagsbesökare vi har haft kommer att försvinna.

Söndagar är en dag då många besöker biblioteket, enligt Erik Dardel.

– Vi har haft språkkaféer, vernissage, vi har haft barnaktiviteter och det tvingas vi nu ha på andra dagar, på dagar då många jobbar.

Från 1 mars har biblioteket i Alvik öppet måndag till fredag och har stängt lördagar och söndagar.

Hoppas kunna anställa fler

Erik Dardel tror att söndagsstängt på biblioteket i Alvik främst innebär en försämring för de besökare som bor i närheten.

– Det betyder främst något för dem som har Alvik som sitt närmaste bibliotek, det är dit man tar sig lättast, det är en högre tröskel att ta sig till de andra biblioteken vid Brommaplan och Kungsholmen som är närmast men ändå ligger längre bort. Det blir sämre, helt enkelt.

Erik Dardel ger ändå visst hopp om en förändring.

– Vi hoppas kunna öppna på söndagar igen men det kräver att vi ändrar på personalgruppen, vi hoppas kunna anställa fler men vi är inte där än.

Hur långt bort är det?

– Folk är redan missnöjda att deras bibliotek är stängt, det kommer inte att öppna inom en snar framtid men vi kommer att göra vad vi kan för att det ska bli så.