I Torsby, Grästorp, Norsjö och Kalix är 77 procent av befolkningen medlemmar i Svenska kyrkan, vilket är högst i landet.

Men minst andel medlemmar har församlingarna i Botkyrka, Södertälje, Malmö – och Sundbyberg. Det rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

39 procent är medlemmar

I Sundbyberg är 39 procent av befolkningen medlemmar, enligt Svenska kyrkans preliminära medlemsstatistik för 2020.

En andel gör att Sumpan ligger en bra bit under snittet i Sverige. I riket är nämligen drygt hälften av befolkningen med i kyrkan, en siffra som dock dalar för varje år.

– Vi ser ett tapp i medlemmar och det som framför allt har påverkat förra året är att så många dop har fått ställas in eller skjutas på framtiden, säger Pernilla Jonsson, analyschef på Svenska kyrkan, till Nyhetsbyrån Siren.

Hittar nya grupper under pandemin

Under pandemin har många församlingar ställt om sitt arbete genom att till exempel hjälpa till med matleveranser till riskgrupper och att hålla digitala gudstjänster.

– Å ena sidan når vi fler och nya grupper med det digitala gudstjänstfirandet, å andra sidan kan det digitala utanförskapet bli ännu mer kännbart. Där har församlingarna försökt hitta andra lösningar, som samtal med präster utomhus och på telefon. Jourhavande präst har utökat tiderna och haft ett enormt tryck, säger Pernilla Jonsson till Siren.