Matkassar. Svenska kyrkan i Skärholmen har fått bidrag så att de kan dela ut matkassar till behövande. Foto: Anna Rönngren

Kyrkan i Skärholmen får pengar till coronahjälp

Svenska kyrkan i Skärholmen har fått 648 000 kronor för att hjälpa boende i området som drabbats särskilt hårt av coronapandemin. "Vi är jätteglada för det här, flera har förlorat jobbet och står utan inkomst" säger Malin Strindberg.

  • Publicerad 12:16, 9 okt 2020

Pengarna kommer från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) som delat ut totalt fem miljoner kronor till församlingar som hjälper människor som drabbats svårt.

– Corona har slagit hårt mot vårt område. Många står helt utan inkomst från en dag till en annan. Vi är jätteglada att kunna hjälpa till i de svåra situationer som många står i, särskilt barnfamiljer, säger Malin Strindberg, kyrkoherde i Skärholmen.

Vad ska ni använda pengarna till?

– Bland annat fortsätta med utdelning av matkassar till särskilt behövande, vi har tidigare fått bidrag av Radiohjälpen men det är slut. Det här gör att vi kan hjälpa dem med allra störst och svårast behov.

Skärholmens församling hjälper 80 till 100 familjer i stadsdelsområdet med mat varje vecka.

Ni fick mest pengar av alla församlingar i Sverige, varför?

– Vi har ett väldigt stort behov här och en plan för hur hjälpen ska fördelas på ett bra sätt. Det är inte bara matkassarna, vi arbetar också mycket med psykosocialt stöd och att hjälpa människor att ta sig in i samhället. Vi startar exempelvis grupper för nyanlända barn där de får prata om vad de har varit med om. Och vi samordnar mycket av stödinsatserna i Skärholmen.

Många har känt sig ensamma i coronatider. Är det något ni jobbar med?

– Vi försöker så gott vi kan. Vi har samarbetat med ICA Vårberg för att köra ut matkassar som 70-plussare så att de slipper åka till affären. De betalar för maten själva, men får lite mänsklig kontakt och en pratstund i samband med leveransen.

Coronahjälp. "Det här gör att vi kan hjälpa dem med allra störst och svårast behov." Malin Strindberg, kyrkoherde i Skärholmen. Foto: Svenska kyrkan Skärholmen.

Här kan du få stöd

Svenska kyrkan i Skärholmen har fått 648 000 kronor av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor för att hjälpa människor som drabbats hårt av corona. Det är det högsta bidraget i Sverige.

Totalt fick 25 församlingar i landet pengar.

Skärholmens församling hjälper 80 till 100 familjer med mat varje vecka.

Den som vill ansöka om matkassar ska vända sig till diakonerna i Svenska kyrkan i Skärholmen eller Bredäng.

Visa merVisa mindre