Se men inte röra. Många solrosor är kvar för den som vill beskåda dem. Foto: Lars-Ingvar Olsson

Kvinnor stal solrosor från privat äng

Den som färdas längs Bergaholmsvägeni Salem kan vila ögonen på ett hav av solrosor. Men nu är en hel drös borta – långt tidigare än vad som är naturligt. Boven i dramat? Blomsterälskande kvinnor.

  • Publicerad 15:18, 4 okt 2021

Nyligen cyklade Salembon Lars-Ingvar Olsson längs Bergaholmsvägen vid Bornsjön i Salems kommun, och till sin förvåning såg han att det saknades flera solrosor.

"Vid närmare kontroll visade det sig att någon eller några plockat solrosorna samt trampat ned andra växter", skriver han i ett mejl till Mitt i.

Solrosorna planterades i juni av Stockholm vatten och avfall (Svoa), och enligt Gunnar Schön, enhetschef för Bornsjöområdet, är det kvinnor i övre medelåldern som har tagit sig lite väl stora friheter.

– Vi har sett och pratat med en del tanter som plockar blommorna. De är väl medvetna om att det de gör är fel, men de kan inte låta bli ändå. Det här omfattas inte av allemansrätten, och det de gör är brottsligt, säger han.

Biologisk mångfald

Totalt har Svoa fyllt sex hektar mark med blommor, med syftet att gynna den biologiska mångfalden. Och det är en del av en större näringskedja, menar Gunnar Schön.

– Det gynnar de solitära pollinatörerna och tama bin som finns i närheten. Nu när det börjar bli kallare kommer även fåglarna och gnagarna och äter av solrosens frön, som i sin tur lockar till sig rovfåglar, säger han.

Kan man inte förhindra stöld på något sätt, genom staket?

– Nej. Vi hoppas ju att folk ska visa hyfs och fason. Så jag blir förvånad att man är så fräck att stjäla. De har ingen skam i kroppen, säger Gunnar Schön.